Printed from Eigil Bergs homepage - 23-04-2024 03:04:16
Nye spor på vinyl 2019

Urframføring på Josefine

15.02.2023
En helt ny melodi, "Regnbuen", ble framført for første gang i konsertsammenheng. Ingvar Hovland og Eigil presenterte prosa og sang i skjønn(litterær) forening fra scenen 8. februar.
Eigil har skrevet noen ord.

- Kanskje ikke alle visste hva de gikk til, men flere sa seg oppriktig nysgjerrig da Ingvar og jeg skulle presentere programmet vi har kalt Bokhyllest med Prosa og sang i skjønn(litterær) forening.

Det er en stund siden nå at Kari Svendsen kom med banjo'n sin på scenen som gjest under NJS' julekonsert i Oslo Konserthus i 1983. Nå var hun vertskap og tok imot Ingvar og meg på Josefine Visescene 8. februar.

Trofaste NJS-tilhengere som møtte opp fikk med seg flere nye vinklinger inn i musikken, men i alle fall ett av innslagene burde vekke gjenkjenning også hos dem; "Min kjærlighet til deg" fra albumet Indigo fra 2001.

Musikk- og litteraturinteresserte i salen fikk tekster og musikk inspirert av Ernest Hemingway og Agnar Mykle, Cohen og Dylan, André Bjerke og Arthur Rimbaud. To Hemingway-innslag fra Låtskriver  (2011) var faktisk blant de som la grobunn for denne ideen; "Elven med det store hjertet" kom fra Hemingways "Big Two-Hearted River", og inspirasjonen til "Sneen på Kilimanjaro" kom fra Hemingways "The Snows Of Kilimanjaro". På samme måte hentet "Lasso rundt fru Luna", som ble utgitt på Nye spor (2018), sin inspirasjon til både tekst og tonefølge fra romanen av Agnar Mykle med samme tittel.

Da jeg leste Petter Normann Waages strålende biografi om André Bjerke, "I kampens glede" og første gang så diktet "Regnbuen", var det som om det allerede ved første gjennomlesning var fylt med musikk. Jeg tok kontakt med TONO og spurte om lov til å tonesette, og de satte meg i kontakt med datter Tone Bjerke.  Som igjen ga meg svaret: Du er hjertelig velkommen til å tonesette min fars dikt "Regnbuen". Det var på Josefine Visescene "Regnbuen" med musikk fikk sin urframføring under Bokhyllesten vår 8. februar.

Ingvar snakket om Rimbaud og anbefalte filmen "Total Eclipse" der Leonardo DiCaprio spiller forfatteren. Kjente ikke til den, fikk lyst til å sjekke ut.

Da publikumsapplausen ba om ekstranummer, fikk jeg lirket inn "Ikke tro jeg vil glemme" fra det siste albumet, en favoritt både hos Ingvar og meg.

Vi kunne begge tenkt oss mer av dette. Bibliotek, kulturhus, intimklubber ... hvis dere har tips, så ta kontakt. Vi går gjerne videre med Bokhyllesten vår, både Ingvar og jeg ...
    Eigil og Ingvar med Kari Svendsen

    Eigil og Ingvar: BOKHYLLEST

    Med musikkprofessor Jon-Roar Bjørkvold

    Med "damene"; Heidi, Hege, Ida og Anne

    Ingvar og Eigil med Jeff Wasserman etter konserten

    BOKHYLLEST - Ingvar Hovland og Eigil BergUtviklet av Atilla Moen-Duran