Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 14:06:19
 BIOGRAFI  CV

Biografi

Eigil Berg, komponist, tekstforfatter, vokalist og musiker.
Født 27. mai 1949 i Oslo.

Eigil Berg hadde sine første pianotimer i ung alder og fikk en allsidig musikkforståelse gjennom fire år i det legendariske kirkeguttekoret Olavsguttene, der han også var i solistgruppa. Gitaren tok han tak i da han startet i kjellerband på midten av 60-tallet med Night Riders og Buttons, begge forløpere til Morgans, som ble dannet i 1966. Morgans debuterte på plate med ”Trouble & Tea” i 1967, men fikk sin største suksess med Eigils første originallåt ”Eilas” i 1968, der Eigil var tilbake ved pianoet. Morgans ga over 200 konserter i siste halvdel av 60-tallet, og satte solide spor etter seg, ikke minst under turnéen de hadde med Pussycats og Jan Rhode sommeren 1967. Eigil skrev også bandets tredje single ”Stantia’s Song” før Morgans takket for seg i 1969.

I 1973 skrev Eigil ”Nettenes prinsesse” for Undertakers Circus, med musikk som skulle få uvanlig lang levetid, på 80-tallet med originalteksten ”Queen Of The Night” på Eigils solo-album ”Alhambra”, før Bigbang tok tak i samme melodi på 90-tallet og ga den ut som ”Long Distance Man” i flere versjoner utover på 2000-tallet.

I 1973 var Eigil involvert i stor turnévirksomhet med prosjektet ”Back To Rock” i det da nystartede New Jordal Swingers som i begynnelsen fungerte som backingband for Per ”Elvis” Granberg. Det virkelige gjennombruddet kom da NJS fortsatte på egenhånd med Eigil Berg som frontfigur, vokalist og pianist på de første NJS-platene i 1974. Med tidlige hits som ”Nut Rocker” og ”Nå må’ru slutt’ opp med å se på meg sånn” hadde det første NJS en hektisk turnévirksomhet med rundt 200 konserter i året, der de serverte tradisjonell, klassisk rock’n’roll bedre enn de fleste. Men allerede på NJS’ tredje album ”Let’s Boogie” fikk vi Eigil Bergs første originalbidrag til bandet, ”Delta Queen”. Flere av Bergs komposisjoner preget de videre NJS-utgivelsene, og i 1977 kom han opp med ”Railroad Man”, som ble NJS’ første store originalhit. Berg skrev også låter for bl.a.Trond Granlund og Maj Britt Andersen og deltok som musiker på utgivelser med bl.a. Lillebjørn Nilsen og Øystein Sunde.

Eigil skrev de fleste av NJS’ største hits på 70- og 80-tallet, bl.a. ”Helpless Girl”, ”Turn On To The Music”, ”Railroad Man”, ”Free And Easy”, ”Get It On”, ”Før lyset brenner ned”, ”Tornerose”, ”Sammen er vi sterke” og ”Rock Machine”. Den siste ble kåret til Tidenes Beste Norsktoppmelodi av NRKs lyttere i 2003, 24 år etter utgivelsen.

I 1980 skrev Eigil tittellåta til Norsk films ”1958”, og ble med den ansvarlig for NJS’ største salg av en enkeltlåt. Året etter kom det første soloframstøtet med ”Alhambra”, et album som viste helt nye sider ved låtskriveren og som også inneholdt radiohit’en og MGP-bidraget ”Lorelei”. ”Alhambra”-albumet ble nyutgitt på CD i 2007, da med ekstra bonusspor under tittelen ”Musikk og tekst: Eigil Berg gjennom fem 10-år”.

Eigil Berg hadde flere oppdrag som kapellmester for rock’n’roll-legender på turné. I 1989 og 1993 var han ansvarlig for samspillet med Chuck Berry, og på 80- og 90-tallet var det stilskapere som Scotty Moore, James Burton og D.J. Fontana som delte scenen med Berg.

På 90-tallet ble Eigil Bergs musikk spilt inn av såpass forskjellige artister som Trond Granlund, Dænsbændet og Bigbang, og i 1999 innledet han et samarbeid med Frøydis Armand og Erik Lie for presentasjon av musikk og tekst fra scene. Dette samarbeidet resulterte i forestillingen ”Den lille klassesfesten”, som spilte på Nationaltheatrets Amfiscene og Josefine i Oslo, før den la ut på landsomfattende turné også helt nord i landet.

I 2001 kom NJS med sitt 20. album ”Indigo” med 11 nye låter signert Eigil Berg. ”Speilet” og ”Belfast Cowboy” ble gjengangere på radio, og Berg gikk inn i nok et ti-år som låtskriver og med NJS. Etter rundt 4.000 konserter kunne bandet nå skilte med en halv million solgte, 20 album og like mange salgstroféer.

Videre på 2000-tallet fortsatte også scenesamspillet med Frøydis Armand & Co, og Berg deltok i tillegg på en omfattende turné med A/S Dameteater & Søn (Kine Hellebust, Liv Aakvik og Anne Nyutstumo). I 2006 / 2007 tok han musikkstudier hos Einar ”Pastor’n” Iversen og ga også forelesninger på NISS (Norsk Institutt for Scene og Studio) om norsk musikkbransje. Rock’n’roll-røttene ble profilert på nytt da Eigil i 2007 dukket opp som fagdommer i NRK’s prestisjetunge ”Kvitt eller dobbelt”. Samme år markerte 50-års-jubileet for rock’ens inntog i Norge, og Eigil deltok på flere plan, både på plate og fra scenen i samspill med andre rock’n’roll-ambassadører som bl.a. Toini Knutsen, Paal Flaata, Svein Finjarn, Stephen Ackles og Ingvild Hammer.

På 2000-tallet hadde Bigbang etter hvert gjort hele fire forskjellige utgivelser av Eigil Bergs gamle klassiker ”Queen Of The Night” / ”Nettenes prinsesse”, nå med tittelen ”Long Distance Man”, og Paal Flaata var den neste som skulle profilere mer nyskrevet musikk signert Berg. Eigil leverte musikk og tekst til Flaata-albumene ”Christmas Island” og ”Old Angel Midnight”, og i 2008 ble samarbeidet kronet med en radiohit der Flaata var den første som sang Eigils ”Laura Mills”.

Med nye samarbeidspartnere, nå innen samtidsdans, ble det opptreden i Mexico i 2010, der Eigil fungerte som komponist og musiker med Toyboys under Festival Internacional de Danza Contemporanea de Michoacan. Samarbeidet mellom Toyboys og Berg fortsatte også inn i 2011 med turné i regi av Riksteatret og forestillingen ”The man at the tramstop”.

I 2011 kom endelig et nytt solo-framstøt med det kritikerroste albumet ”Låtskriver”. 14 nye komposisjoner så dagens lys, flere av dem var resultatet av et nært samarbeid med tekstforfatteren Ingvar Hovland. Et av sporene på dette albumet, «Hyllest», dukket også opp på albumet «Arbeidersanger» i 2017.

Låtskriveren fortsatte virksomheten videre da han i 2012 leverte to av sporene på Granlunds ”Bror min og jeg”, bl.a. tittelkuttet.

I 2014 kom albumet «11 sanger» som markerte 40 år med NJS med 11 nye sanger, alle komponert av Eigil Berg. Etter dette var både Åse Kleveland og Svein Finjarn blant de som tok for seg musikk av Eigil Berg både fra scenen og i innspillingsstudio.

Eigil Bergs mest omfattende og prestisjetunge prosjekt kom så i 2018 med utgivelsen av dobbelt-albumet «Nye spor», der han presenterte 20 nye titler. «Nye spor» ble belønnet med både femmere og sekser på terningen fra et samlet anmelderkorps, og Berg kunne kvittere med nye konserter som solo-artist, men også med gamle samarbeidspartnere som NJS, Trond Granlund og Ingvar Hovland.

31. mai 2019 ble «Nye spor» utgitt, i begrenset opplag, som dobbelt vinyl-album med gatefold.

I tillegg til sitt virke som opphavsmann og utøver har Berg også hatt en rekke tillitsverv i norsk musikkliv, bl.a. i TONO, NOPA, GramArt, Spellemannkomiteen, Gramo og Norsk Kunstnerråd.

Eigil Berg mottok Statens Kunstnerstipend i 2003.Utviklet av Atilla Moen-Duran