Printed from Eigil Bergs homepage - 19-07-2024 14:07:02
Nye spor på vinyl 2019

Da Paus gjestet NJS

19.01.2023
Flere bilder fra samspillet mellom Paus og NJS er hentet fra dias og originale 35mm negativer.

Datoen var 16. desember 1989.
Stedet var Oslo Konserthus.
New Jordal Swingers hadde sin tradisjonsrike julekonsert med gjester i Konserthuset, og dette året var gjestene Stephen Ackles, Steinar Albrigtsen og Ole Paus.

Eigil skriver:
- Rett etter utgavene av Paus-Posten kom i 1979 albumet Kjellersanger som ble en umiddelbar favoritt.
Hør for eksempel hvordan det ser ut i entreen når "Disponenten er full". Paus sa selv at han med Kjellersanger ville tilbake til poesien etter salgssuksessen med Paus-Posten, og vi fikk et nydelig album som også bar preg av bidrag fra helter som Sveinung Hovensjø, Trygve Thue og Iver Kleive. De neste ti-tolv årene kom klassiske Paus-album som Noen der oppe, Grensevakt, Stjerner i rennesteinen, Biggles' testamente og Muggen manna, der en uannonsert NJS-bassist Ole Marius Melhuus trakterer bassen.

Siste gang jeg så Paus på konsert var i Operaen med Motorpsycho, men da jeg før det så ham alene på scenen i Lillestrøm i 2020 fikk jeg en kraftig påminnelse om den virkelig sterke backkatalogen hans. Virkelig en klasse for seg blant norske låtskrivere. Samtidig fikk jeg da nok en en påminnelse på hvor sterk han kunne være på scenen uten medmusikanter. Han omga seg jo med de beste i platestudio, men i likhet med når Randy Newman stilte alene på scenen, fikk vi under slike solokonserter med oss så mye ekstra, detaljer som ellers kunne drukne i en større lydproduksjon.

Jeg skjønner vi er mange nå som gjenoppfrisker gullkorn fra en imponerende produksjon på et imponerende høyt kvalitetsnivå. Noen av oss får gjenhør og påminnelser, andre nykommere skjønner at dette er verdt et dypdykk, og at de har førstegangsopplevelser å kunne glede seg til, for det har de - virkelig!


    Fra venstre: Ivar Hovden, Ole Paus, Bjørn Kristiansen, Eigil Berg, John Kolloen, Øivind Madsen    Backstage i Oslo Konserthus. Fra venstre: Ole Paus, Eigil, Stephen Ackles    Paus på scenen med en lattermild pianist    Etter konserten: NJS med gjesteartistene Stephen Ackles, Steinar Albrigtsen og Ole Paus

    Etter konserten: NJS med gjesteartistene Stephen Ackles, Steinar Albrigtsen og Ole PausUtviklet av Atilla Moen-Duran