Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 07:06:09
Nye spor på vinyl 2019

Urframføringen

26.02.2024
Samspillet mellom Lillebjørn og NJS nyttårsaften 1983 skulle resultere i en kommende klassiker. Se urframføringen av "Alexander Kiellands plass"

NJS var husbandet i NRKs I Ruta høsten 1983, og i avslutningsprogrammet nyttårsaften det året var NJS backingband for både Trond Granlund, Jahn Teigen, Anita Skorgan og Lillebjørn Nilsen.
Under innøvingen av en da helt ny låt, "Alexander Kiellands plass", ville Lillebjørn ha det han kalte "sånn soft Pat Boone-shuffle" i stikket, og slik ble det, både i samspillet og på plateversjonen lenge etter. I 1983-versjonen er det Ivar Hovden som legger seg på den ønskede "Pat Boone-shuffle" i stikket, og Ivar er også tydelig i bildet akkurat her. 1983-utgaven av NJS besto av Eigil Berg (piano), Ivar Hovden (sax), John Kolloen (trommer), Bjørn Kristiansen (gitar) og Asle Nilsen (bass). Det tok litt tid før "Alexander Kiellands plass" første gang fant veien til plateutgivelse, nesten to år senere høsten 1985, på det klassiske albumet Hilsen Nilsen.

Folkekjær er bare fornavnet. Denne viktige kulturformidleren som bragte hardingfele og nynorsken inn på salgslistene fra tidlig 70-tall skulle også bli viden kjent som Oslo-poeten over dem alle. Som Kari Svendsen sier; "Han fikk Oslofolk til å elske byen sin litt mer enn før".

Så sier det jo sitt da, at hvis du går inn på YouTube og søker på New Jordal Swingers og filtrerer for antall avspillinger, er det to treff som troner helt øverst. Da får du opp nettopp dette samspillet mellom Lillebjørn og NJS, først i "Haba Haba", og deretter i selveste "Alexander Kiellands plass", som altså fikk sin urframføring nyttårsaften 1983. En ikke så veldig kjent plass i Oslo før Lillebjørn endret på akkurat det.


    Lillebjørn med Ivar Hovden og NJS nyttårsaften 1983

    Hilsen Nilsen - 1985


Utviklet av Atilla Moen-Duran