Printed from Eigil Bergs homepage - 15-07-2024 09:07:47
Nye spor på vinyl 2019

18 «nye»

18.05.2024
18 av de 46 sporene på denne samlingen har aldri vært utgitt før. Hvis mange nok sier seg interessert, får vi en ny dobbelt-CD med NJS til avskjedsturnéen. Bidra her

Eigil skriver:
- NJS' Outtakes & Rariteter har siden 2014 vært en digital utgivelse i regi av Universal, da med 28 spor, der vi kunne følge NJS fra den aller første studioinnspillingen av "Johnny B. Goode"
 høsten 1973 fram til outtakes fra Graffiti-albumet i 1985. Som Christer Falck nå sier, et sånt album er jo for nerder og de som har alle de streite utgivelsene fra før, så da regner jeg med at flere kjenner til repertoarvalget fra den digitale versjonen som har ligget tilgjengelig fra 2014.
Hvis crowdfundingen går i mål, får vi nå de samme 28 sporene, for første gang fysisk utgitt på CD, men med hele 18 spor i tillegg, spor som aldri har vært utgitt før. Blant høydepunktene er en helt annen versjon av "Blues For Breakfast" innspilt i England for Songs For The Weekend under ledelse av produsent Mike Vernon. En av mine andre låter vi øvde inn til samme innspilling var "Like A Fool", som her for første gang ser dagens lys i form av en innøving med bandet i forkant. Vi får et innsyn i hvordan "Strong Wind" ble til, her med det vi kan kalle en "fonetisk arbeidstekst". En enkel demo av "Don't Let Me Be Misunderstood" røper at denne også var tiltenkt albumet, men her var det produsent Vernon som kom opp med forslaget om en helt nyskrevet John Hiatt-original, "I Got Your Number", som selvsagt ble prioritert. Vi får noen takter av den underveis også. 
Fra Indigo-innspillingene får vi blant annet en versjon av "Trollmenn og Vårherre" med alternativ sang der et av versene har måttet vike for en lang gitarsolo fra Armand Torp. Det var produsent Nils B. Kvam som ba meg skrive et ekstra tredje vers som skulle dukke opp i den endelige versjonen. Grunnkompet til "Fyrige damer" viser at drivet i denne rockelåta er på plass helt fra starten, og samspillet mellom gjestemusikerne Alfred Janson og Stein Bull-Hansen i "Janus Madame" kommer kanskje enda bedre fram her under denne alternative miksen.
11 sanger-albumet er også representert med flere spor her, kanskje det mest interessante er et innsyn i arbeidsprosessen med "Disney-jul". Låta som endte opp i rein uptempo rock-a-billy-innpakning på albumet, da i duett med Trond Granlund, kommer her i et helt annet tonefølge. Et tonefølge som nå framstår nærmere "Så fin du er", som da ennå ikke var ferdigskrevet. Det er sånt jeg selv synes er interessant å få innblikk i. Som nerd husker jeg det var kick å høre Dylans "Like A Rolling Stone" bli prøvd ut i studio underveis, blant annet i valsetakt!
Det er drøyt 10 år siden vi fikk på plass de første 28 sporene her, tekniker Ingar Helgesen og jeg, etter å ha hørt gjennom originalbåndene vi da hentet ut fra Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.
Denne gangen var det tilsvarende runder fra forskjellige kilder, blant annet fikk jeg en påminnelse om en påbegynt remiks av "Love Going Blind" for innlemmelse i en CD-utgivelse av Movin' On som aldri så dagens lys. At både "Your Mama Don't Dance" og "Oh-Lala" nå enn så lenge dukker opp på repertoarlista  både på CD1 og CD2 skyldes nok en feil som vil bli rettet etter hvert.
Denne gangen er det Giert Clausen som har stått for å få det hele på plass etter at jeg var i studioet hans med musikken i alskens forskjellige formater, for å gi et best mulig resultat. Det blir jo et innsyn i hele innspillingsprosessen, mye av dette, hvis denne nye Outtakes & Rariteter-utgaven kommer i mål med crowdfundingen. Og hvis den gjør det -  Enjoy!Utviklet av Atilla Moen-Duran