Printed from Eigil Bergs homepage - 02-12-2023 05:12:47
Nye spor på vinyl 2019

Ingvar leser / Eigil synger

11.04.2023
Hør Ingvar Hovland lese teksten her.
Hør Eigil synge sangen her.

Eigil skriver:
Det var på et NOPA-seminar jeg traff ham første gang. Alle var jo så opptatt av å gratulere Vamp for suksessen med «Månemannen», og jeg syntes det var på sin plass også å gratulere mannen bak denne teksten, som absolutt fortjente sin del av gratulasjonene. Ingvar Hovland og jeg skjønte fort at vi hadde mye å snakke om, og allerede da kvitterte han med å gi meg tekster jeg kunne prøve meg på. Og mye falt på plass. Nye låter falt også på plass, og etter et skriveopphold i NOPAs Vence-leilighet våren 2007 kom jeg hjem med «Kjærligheten din», «Alt jeg har», «Her er mitt liv», «Engel nok for meg», «Seile vår egen sjø», «Siste sang» og ikke minst «Hyllest», som skulle få et langt liv. Ingvar og jeg skulle få et fruktbart samarbeid gjennom mange år; han skulle bli en sterk bidragsyter både på mine neste soloalbum og i scenesammenheng.
I 2011 var de fleste tekstene på Låtskriver-utgivelsen min skrevet av Ingvar og samarbeidet fortsatte også med dobbeltalbumet Nye spor (2018) og Skygge og sol (2022).
Ingvar ble også kreditert sammen med meg på tekstsiden i tre av låtene til NJS' 11 sanger; «Enda en sommer», «Mer enn okey» og «Bønn uten ord» i 2014.

I 2022 og 2023 presenterte Ingvar og jeg forestillingen Bokhyllest fra scenen, der vi begge kunne fortelle om hvordan de store mesterne som Hemingway, Rimbaud og Mykle kunne inspirere til nye tekster og ny musikk.

I 2016 skrev jeg musikk til Ingvars tekst «Vis vaktene hjem (En drøm)». Urframført som bestillingsverk og prisbelønt med Nopas Tekstpris til Ingvar, en pris overrakt av Ingrid Bjørnov på Victoria Jazzscene samme året.
Jeg spilte den inn til dobbelt-albumet Nye spor i 2018. Ingvar har nå valgt ut denne teksten til boken Fonolog - stemmer i norsk sanglyrikk! I denne boken presenteres 120 tekster fra 8 sanglyrikere, utvalgt og innlest av opphaverne selv: Ingvar Hovland, Marianne Kristensen, Olav Mosdøl, Gunnar M. Roalkvam, Elisabeth Aanje, Eyvind Skeie, Karianne Arntzen og Erik Hillestad. Sanglyrikerne har valgt ut 15 egne tekster som de har lest inn uten følge av melodi. De deler ikke bare ordene, men også lyden av ordene sine. Innlesningene er tilgjengelig via QR-koder i boken og ligger som egne album i strømmetjenestene.

Gitte Johannesen fra NTB forklarer FONOLOG-prosjektet på mesterlig vis her. 

Skulle du få lyst til å kjøpe boken, kan den bestilles her.
Den kan også kjøpes gjennom Platekompaniet, CDON.com eller i vanlig bokhandel (bestillingsvare).Utviklet av Atilla Moen-Duran