Printed from Eigil Bergs homepage - 02-12-2023 05:12:11
 BIOGRAFI  CV

CV

Født: 27. mai 1949 i Oslo

Vokalist og musiker (piano/gitar), komponist og tekstforfatter.
Platedebuterte i 1967 med Oslo-bandet Morgans. Fikk oppmerksomhet som låtskriver året etter med utgivelsen av første selvkomponerte tittel ”Eilas”. Spilte og turnerte mye med Morgans de neste årene.

Turnerte med Per Granberg og konseptet ”Back to Rock” i 1972 - 1973.

Dannet New Jordal Swingers som utga sine første plater i 1974. Har turnert årlig med NJS siden 1973, mest i Norge, men også i Danmark og Sverige med drøyt 4.000 opptredener. Har innspilt og utgitt over 250 titler og drøyt 20 album med dette bandet, som til sammen har passert en halv million i salg i Norge. Har skrevet mesteparten av originalmaterialet til NJS.

Skrev i 1980 tittelmelodien og hadde hovedansvaret for musikken til Norsk Films ”1958”.

Utga første soloalbum ”Alhambra” med eget materiale i 1981, utvidet utgave utgitt på CD i 2007 med bonuskapittelet: «Musikk og tekst: Eigil Berg gjennom fem 10-år».

Har på 80- og 90-tallet også fungert som ”kapellmester” for rock’n’roll-legender som Chuck Berry, James Burton, Scotty Moore og D. J. Fontana under deres opptredener i Norge.
Har i tillegg til New Jordal Swingers og soloprosjekter levert originalmusikk til artister som BigBang, Åse Kleveland, Paal Flaata, Trond Granlund, Svein Finjarn, Undertakers Circus og Maj Britt Andersen og jobbet med en rekke av våre fremste artister, ikke minst under NJS’ årlige konserter i Oslo Konserthus.

Inngikk i 1999 et samarbeid med skuespilleren Frøydis Armand og tekstforfatteren Erik Lie for felles presentasjon av tekst og musikk fra scenen. Dette resulterte bl.a. i den kritikerroste forestillingen ”Den lille klassefesten” som i 2000 ble spilt på Nationaltheatrets Amfiscene og Josefine i Oslo før den
la ut på turné rundt om i Norge.

Satt i juryen for Spellemannprisen i kategori Viser i 2004 og i kategori Åpen klasse i 2005.

Var fagdommer i NRKs «Kvitt eller dobbelt» i 2007.

Musikkstudier hos Einar «Pastor’n» Iversen 2006 / 2007.

Gjennomførte høsten 2007 omfattende turnévirksomhet i Finnmark, Troms og Nordland med A/S Dameteater & Søn (Liv Aakvik, Kine Hellebust og Anne Nyutstumo).

Ga forelesninger høsten 2008 på NISS (Norsk Institutt for Scene og Studio) om norsk musikkbransje.

Opptrådte i Mexico høsten 2010 på Festival Internacional de Danza Contemporanea de Michoacan som komponist og musiker med Tomboys, og var musikkansvarlig for samme forestilling på
Riksteaterturné i Norge i 2011.

Ga i 2011 ut det kritikerroste albumet «Låtskriver» med 14 nye titler, deriblant «Laura Mills» som Paal Flaata fikk en hit med og «Hyllest» som Granlund senere også gjorde på sin utgivelse
«Arbeidersanger». Berg var også ansvarlig for låter på Granlunds «Bror min og jeg» i 2012, bl.a. tittelåta.

I 2014 markerte kunne NJS markere sine 40 år med en ny utgivelse med tittelen «11 sanger» der all musikken var skrevet av Eigil Berg.

Leverte i 2015 nyskrevet musikk til bestillingskonsert på Josefine Visescene sammen med Alfred Janson, Ragnar Bjerkreim, Arild Andersen og Frode Alnæs. «Hvorfor synges det viser», som ble
skrevet til denne konserten, ble brukt som åpning da Rockheim profilerte visesjangeren med egen utstilling «Ei vise kan være så mangt» i 2017.

Forestillingen «De evigunge herrene» (2014 – 2018) med Trond Granlund og Eigil Berg (scene og plateutgivelse) inneholder omtrent halvparten Berg-originaler. Mye av denne musikken ble utgitt på konsertalbumet «De evigunge herrene» i 2017.

Har i perioden 2009 – 2018 levert originalmusikk til konsertserier i Egersund kirke.

Har de siste årene innledet et samarbeid med tekstforfatter Ingvar Hovland og også skrevet for og/eller gjort opptredener med bl.a. Paal Flaata, Åse Kleveland, Ingvild Hammer, Frøydis Armand,
Line Lockert, Toini Knudsen, Trond Granlund, Petter Baarli, Tove Bøygard, Svein Finjarn, Stephen Ackles, New Jordal Swingers samt solo-opptredener.

I 2018 kom dobbelt-albumet «Nye spor» med 20 nyskrevne låter. Albumet kunne sole seg i strålende anmeldelser med terningkast fem og seks der det bl.a. heter «En eneste lang parademarsj» (Erik Valebrokk), «Fra en rockens nestor. Solid er bare fornavnet!» (Øyvind Rønning, Dagbladet), «Til de som fortsatt setter pris på gode sanger» (Geir Rakvaag, Dagsavisen), «Eigil Berg har aldri vært bedre» (Arild Rønsen).

Eigil Berg har innehatt tillitsverv i en rekke musikkorganisasjoner som TONO, NOPA, Spellemannkomiteen, GramArt, by:Larm, Gramo og Norges Kunstnerråd.

Tildelt Statens Kunstnerstipend 2003.Utviklet av Atilla Moen-Duran