Printed from Eigil Bergs homepage - 03-03-2024 03:03:58

Utdeling av Nopa-priser

25.10.2012
Eigil og Tone Hulbækmo overrekker Nopas Tekstpris til Håvard Rem og Nopas Musikkpris til Karl Seglem under en forestilling i NRKs Store Studio.

Torsdag, 25 oktober 2012 08:42
En rekke priser ble delt ut før NOPAs jubileumskonserten i Store Studio torsdag 25. oktober

 EGIL STORBEKKENS MUSIKKPRIS 2012:

Prisen er opprettet til ære for musikeren, komponisten og kulturbæreren Egil Storbekken.

NOPA, Norsk Lur- og bukkehornlag og familien Storbekken står bak Egil Storbekkens Musikkpris for fremme av interessen for Egil Storbekkens musikk, samt utbredelsen av de eldre folkemusikkinstrumentene i norsk folkemusikk. Prisen er 25 000 kroner, samt et kunstverk av billedkunstneren Helga Drude Storbekken.

Prisen gikk til: KARL SEGLEM

Juryens begrunnelse:

Prisvinneren er på mange måter en institusjon innen norsk musikkliv. Han beveger seg musikalsk mellom ulike sjangre som norsk folkemusikk, verdensmusikk, jazz og elektronika og utforsker stadig nye områder innenfor musikken både som komponist og som en av våre aller fremste utøvere på tenorsaksofon og bukkehorn. Gjennom sin flittige og smakfulle bruk av bukkehornet viser han hvordan et gammelt tradisjonelt norsk instrument kan anvendes i nye musikalske sammenhenger, og han skaper dermed fornyet interesse for en toneverden som man i dag sjelden møter. Dette er helt i Egil Storbekkens ånd og på mange måter en parallell til den formidlingen av tussefløyta og de andre sæterinstrumentene som Storbekken satte i gang i 1950-årene, bl.a. gjennom sitt samspill med Hindarkvartetten.

Juryen besto av: Bjørn Aksdal, Tone Hulbækmo, Geir Egil Larsen, Eli Storbekken og Bent Åserud.

Dagsavisen

Kulturmeglerne

 

NOPAs MUSIKKPRIS 2012:

Hvert år deles NOPAs Musikkpris - på 25.000 kroner - ut til en komponist, hvis verk er skrevet det inneværende år.

Også denne prisen gikk: KARL SEGLEM

Juryens begrunnelse:

Nopas Musikkpris 2012 går til en helhetlig suite med varighet på godt over en time.

Gjennom ni avdelinger blir vi med på en reise i musikalsk mangfold der stemninger og elementer fra folkemusikken møter uttrykk vi forbinder med jazzen, og med en framdrift og groove som stilmessig også peker i ganske andre retninger.

Verket er gjennomtenkt, spennende og velstrukturert, og komponisten deler raust ut solistroller til medspillerne på hardingfele, tangentinstrumenter, bass og trommer underveis, i tillegg til egne bidrag på bukkehorn og saksofon. Ikke minst hans bruk av bukkehornet i kombinasjon med ny teknologi er nyskapende.

Dramaturgien i verket er spennende, fra det poetiske og minimalistiske, via det groove- og ostinatbaserte til virkelig monumentale partier.

Komponisten inviterer oss her inn i et lydlandskap som er moderne og tidløst, urtid og samtid, urbanitet og natur på samme tid, men som først og fremst hele tiden bærer hans helt egne personlige musikalske stempel.

Verket fikk velfortjent strålende mottakelse da det ble urframført som tingingsverk til Vossajazz tidligere i år.

Juryen besto av: John Ivar Bye, Tone Hulbækmo, Eigil Berg og Ingrid Bjørnov

 

NOPAs TEKSTPRIS 2012:

Hvert år deles NOPAs Tekstpris - på 25.000 kroner - ut til en tekstforfatter, hvis verk er skrevet det inneværende år. Prisen gikk til: HÅVARD REM for diktet "I NOEN ROM" fra diktsamlingen "30 - 40 - 50"

Juryens begrunnelse:

"Det vi ikke kan snakke om, må vi tie om" - sa engang filosofen som bygde seg hytte i Sogn og Fjordane; Ludwig Wittgenstein. Årets prisvinner kjenner sikkert utsagnet, men har likevel valgt å skrive en tekst om det uutsigelige. Det må vi si litt om! For kanskje er det lettere å skrive sant om sorgen, enn godt om gleden - noe veldig mange poeter og tekstforfattere vet - men helt lett er det uansett ikke. Årets prisvinner har korthugd og presist klart å sette ord på nasjonal sorg. Teksten taler til - og for - oss, på en sterk og vakker måte. Poeten vet han er på tynn is når han beveger seg i dette landskapet. Han har derfor kun tatt med seg det aller nødvendigste - en skarp penn!"

Juryen besto av: John Ivar Bye, Tone Hulbækmo, Eigil Berg og Ingrid Bjørnov

 

KARDEMOMMESTIPENDET 2012:

Kardemommestipendiet er en gave fra Thorbjørn Egner (i 1988) som deles ut etter søknad fra NOPAs medlemmer en gang i året. Stipendiet er et reise- eller arbeidsstipend på 50 000 kroner og deles normalt mellom en komponist og en tekstforfatter. Formålet er å stimulere til videre kulturproduksjon.

Stipendet gikk til, og fordeles mellom: TONJE UNSTAD og LARS BREMNES

Juryens begrunnelse:

Det er en glede for Kardemommestipendkomiteen å dele ut årets Kardemommestipend til to talenfulle visekunstnere. 25000 kroner går til artist og låtskriver Lars Bremnes, for hans mangeårige innsats for norsk visekunst. Gjennom en rekke plateutgivelser og annen virksomhet har Lars Bremnes vist at han er en artist med substans og en tekstforfatter med viktige saker på hjertet. Lars Bremnes er et varmt, poetisk vindkast fra nord. Vi gratulerer!

25000 kroner går også til den unge, men allerede svært erfarne visesangeren Tonje Unstad. Tonje er en av de ytterst få på sin alder som på alle måter viser at det hun ønsker aller mest her i verden er å leve av sine viser. Vi tror hun vil klare dette med glans. Hun har allerede mottatt en rekke velfortjente utmerkelser for sitt arbeid, og utgitt tre kritikerroste plater i sitt eget navn, de to siste på sitt eget plateselskap. I Tonje Unstad ser vi den nye generasjonen visekunstnere stå fram - solid på egne ben. Vi gratulerer!

Juryen besto av: Kåre Chr. Vestrheim, Lillebjørn Nilsen og Dagfinn Nordbø

 

RAGNAROCKTROLLET 2012:

Ragnarocktrollet deles ut av foreningen Arven etter Ragnarock, og skal hedre grenseoverskriding og nyskaping med basis i norsk folkemusikk, rock og andre musikksjangre, med utgangspunkt i ideen som Ragnarockfestivalen i 1973 og musikkfilmen Ragnarock fra festivalen var eksponent for.

Prisen er 5000 kroner og en "Ragnarocktrollet"-statuett, utformet av Paal Ritter Schjerven - inspirert av Hans Jørgen Tomings tegning på den opprinnelige filmplakaten fra 1973.

Prisen gikk til: VALKYRIEN ALLSTARS

Juryens begrunnelse:

Styret i foreningen Arven etter Ragnarock har, etter nominasjon fra Ole Bull Akademiet og Riksscenen, besluttet å tildele Ragnarocktrollet 2012 til en gruppe som gjennom de siste årene har gått opp en ny og frisk sti i norsk musikkliv.

Mange har gått i dette lendet før dem, men disse går et nytt far, med en helt ny retning over i et nytt, akustisk og freidig landskap.

Ragnarocktrollet 2012 går til den grenseoverskridende og nyskapende hardingfeletrioen Valkyrien Allstars: Tuva Livsdatter Syvertsen, Ola Hilmen og Erik Sollid

Juryen besto av: Jan Lothe Eriksen (styreleder i Foreningen Arven etter Ragnarock), Ragnar Bjerkreim (Styreleder i NOPA) og Jo Asgeir Lie (Rektor ved Ole Bull Akademiet på Voss)

 

LYSPUNKT 2012:

Tekstforfatterfondets pris til unge sangtekst-forfattere.

Prisen gikk til: SIRI NILSEN

Juryens begrunnelse:

Tekstforfatterfondets pris til unge sangtekst-forfattere - LYSPUNKT 2012 - går til en selvstendig og klisjéfri stemme. Tekstene overbeviser med sin umiddelbarhet. Her er allikevel mange lag, og mye skjørt og fint lys over livet.

Årets vinner er Siri Nilsen (27), som med sin andre utgivelse «Alle snakker sant», formidler en ubesværet naturlighet i sine tekster. Modne refleksjoner vandrer side om side med enkle, forunderlige observasjoner, og gjør Siri Nilsen til en sangtekstforfatter det skal bli spennende å følge.

Lyspunktprisen er på 25.000 oppmuntrende kroner, og kollegers annerkjennelse og hyllest. Tidligere vinnere av LYSPUNKT er Lars Vaular og Frida Ånnevik.

Juryen besto av: Kari Iveland, Tore Thomassen og Knut Lystad (alle i styret i Tekstforfatterfondet).Utviklet av Atilla Moen-Duran