Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 14:06:04

Eigils Big Bang-suksess!

22.04.2013
Eigils musikk til «Long Distance Man» med tekst av Øystein Greni var iflg. Aftenposten og VG en av pubikumsfavorittene da Big Bang hadde sin store konsert i Oslo Spektrum lørdag 20. april. Eigils musikk til «Long Distance Man» har en lang og interessant historie.Sommeren 1972(!) var Eigil i London og skrev låter sammen med tekstforfatteren Wilf McLelland. En av låtene de kom opp med var «Queen Of The Night», en tekst McLelland hadde skrevet som Eigil satte musikk til under samarbeidet. Neil Young var den store helten på den tiden, noe som mange mener de kan høre også i sluttresultatet fra Berg/McLelland.
Vel hjemme igjen var Eigil mye i kontakt med Ivar Hovden som da spilte med Lillestrømbandet Undertakers Circus. Ivar hadde kjennskap til Eigil som låtskriver fra før (Ivar hadde bl.a. spilt på en av Morgans’ plater), og han tok med «Queen Of The Night» til Thor S. Greni, sanger og frontmann i Undertakers. Thor likte også det han hørte og ga «Queen Of The Night» en norsk gjendiktning i «Nettenes prinsesse». Eigil ble invitert til Rosenborg Studio som pianist da Undertakers spilte inn Eigils melodi til albumet «Ragnarock» i 1973. «Nettenes prinsesse» var det sporet som ble mest radioprofilert fra albumet, den havnet sågar på Norsktoppen!

Da Eigil slapp sitt første solo-album «Alhambra» i 1981, ble «Queen Of The Night» presentert i sin originale tekst, og har siden vært gjenganger under Eigils solo-opptredener helt fram til i dag.

På 90-tallet hadde Thor Greni og Eigil et kor der også Greni jr. var med, litt som sanger, litt som bassist(!). Eigil og Øystein ble kjent, ikke minst via felles fasinasjon for nevnte Neil Young, og på slutten av 90-tallet tok Øystein kontakt med Eigil for tillatelse til å spille inn «Queen Of The Night»/»Nettenes prinsesse» med en ny tekst han hadde skrevet, «Long Distance Man».  Da Eigil hørte at Øystein tenkte å spille den inn i Neil Young-stemning, var det ikke nei i Eigils munn, og den nye teksten til Eigils musikk, nå kjent som «Long Distance Man», dukket første gang opp på Big Bangs andre album «Electric Psalmbook» (for øvrig produsert av Nils B. Kvam, en ikke ukjent produsent i Eigils platekarriere). VG’s plateanmelder noterte seg om «Long Distance Man» at «dette er den beste Neil Young låta på flere år».

En ny innspilling av «Long Distance Man» ble innspilt og utgitt på BigBang-ep’en «Smiling for» i 2001, og i 2003 befestet låta sin status for trioen da de presenterte versjon tre og fire, en akustisk og en tung elektrisk av samme låt, på det dobbelte live-albumet «Radio Radio TV Sleep», som gikk helt til topps her hjemme.

I 2007 ble Eigils «Alhambra» nyutgitt på CD, og flere fikk et innsyn i den opprinnelige tekstvarianten til en av Eigils låter som har hatt et langt og interessant liv. Og nå, i 2013, blir den igjen fremhevet som en av publikumsfavorittene under Big Bangs konsert i Oslo Spektrum!


Hør «Queen Of The Night» med Eigil her
Hør «Long Distance Man» med BigBang herUtviklet av Atilla Moen-Duran