Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 01:05:11

Funnet: NJS' aller første innspilling!

06.07.2013
Den har aldri vært utgitt. Ingen i bandet eller i studio sikret seg kopi for ettertiden, og opptaket ble mer og mer regnet som "The very first NJS-recording - lost forever", inntil årets detektivarbeide i Nasjonalbibliotekets fjellager i Mo i Rana ga overraskende resultat.


NJS med "ROCK-gjengen" som gikk i studio 19. september 1973.
Bak fra venstre: Ivar Hovden, Erik Østerås, Eigil Berg, John Kolloen, Per Hellerud
Foran: Ole Andersen, Trond Granlund, Jan Lauritzen, Øyvind Johannessen

Vi skriver 19. september 1973, og NJS har sitt aller første besøk i innspillingsstudio, nærmere bestemt Roger Arnhoffs ABC-studio i Oslo. På én dag skulle bandet spille inn et helt album med vokalistene Trond "Dynamitt-Dennis" Granlund, Øyvind "King Kong" Johannessen, Ole "Hamar-Elvis" Andersen og Jan "Burning Love" Lauritzen. NJS hadde backet alle disse fire vokalistene fra scenen flere ganger, og stoffet, som bare besto av rock'n'roll-klassikere og Elvis-låter, var godt innøvd. Så godt innøvd at da alle låtene var ferdig innspilt, var det enda noen få minutter igjen av bestilt studiotid! (Vi snakker om et helt album på EN dag).

Det var da bandet så sitt snitt til å gjøre sin aller første innspilling på egenhånd!

Det mange mener er rock'ens største klassiker, Chuck Berry's "Johnny B. Goode" ble valgt. NJS spilte den som de gjorde fra scenen live i studio og inn på lydbåndet som også inneholdt resten av produksjonen, og det var det siste noen så og hørte til det lydopptaket - inntil nå, 40 år senere!

Etter uttallige søk på New Jordal Swingers i Nasjonalbibliotekets arkiver kom, blant mange andre godbiter, originalbåndene til opptaket nå for en dag. Dette er musikk NJS spilte inn et par måneder FØR de begynte på sitt første egne album "Hold On!".

Hva skjer nå med dette opptaket?
Originalbåndene ble selvsagt rekvirert hentet ut fra fjellageret i Mo i Rana, aklimatisert, digitalisert, og fant omsider veien til Asker der Eigil og Ingar Helgesen så absolutt mener at dette bør komme med på en av NJS-utgivelsene til Universal til høsten. Kanskje med annet uutgitt "snadder" fra en lang karriere?
Utviklet av Atilla Moen-Duran