Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 14:06:10

Om Graceland og Bønn uten ord

17.05.2014
Eigil fortsetter med info om to låter til fra "11 sanger"-albumet; "Graceland" og "Bønn uten ord".

"GRACELAND"
- Joda, mye selvopplevd i denne teksten. Mitt første møte med Graceand var i 1984; "Hadde leiebil og kart, hadde fotoapparat, hadde valfarta for å finne Graceland". Kom kjørende fra Memphis sentrum, ante Graceland på en høyde til venstre, satte på blinkers'en på leiebilen og kjørte faktisk inn gjennom porten (som sto åpen), før sikkerhetsvaktene stoppet oss og spurte hvor vi skulle. "Opp og se på huset til Elvis", svarte jeg, og ble (selvsagt) bestemt henvist til billettluka og turistkøen på andre siden av Elvis Presley Boulevard, der det hele var satt i system.
Det er moro å få på plass det puslespillet en sånn tekst er. Den perkussive framdriften må være på plass i tillegg til rim og rytme, og helst et snev av innhold, da!
Jeg spiller akustisk gitar her (ikke noe piano på en sånn type låt), og Bjørn Kristiansens iltre gitar-fills, delvis med slide, driver det hele framover på Ry Coodersk vis. I slutten av soloen hans kan jeg helt klart høre tog-fløyta som tar oss med ned til "lille Tupelo i Mississippi", der det hele startet. Rock-historie så det holder, her! Og ikonet lever videre - på Graceland!
Teksten finner du her.
Porten opp til Graceland

"Tupelo, Mississippi, der et lite hvitt hus inviterer til en blues om den lange veien fram ..."
(The Presley-family 1938, with Elvis aged three)

"BØNN UTEN ORD"
- Denne ble egentlig skrevet til Paal Flaata som en oppfølger til radio-suksessen vår med "Laura Mills", da med fullt ferdig engelsk tekst, som "Say A Prayer". Låta ble skrevet i Vence i Syd-Frankrike. Da Flaata valgte konseptidéen å vie helt album til en enkelt amerikansk låtskriver, Chip Taylor, synes jeg "Say A Prayer" var for bra til bare å la den ligge. Jeg sendte den opprinnelige engelske teksten min til Ingvar Hovland, og i likhet med den norske "Laura Mills"-versjonen samarbeidet Ingvar og jeg om en norskspråklig gjendikting. Og det var Ingvar som gjorde tittelen "Say A Prayer" om til "Bønn uten ord". Etter mitt første vers med bare piano og sang (Kyrre Fritzners idé), er det Svein Finjarn som overtar "riffet" med sin myke og melodiske gitar hver gang det dukker opp videre i sangen. Som på "Titusen stjerner" er det også her produsent Fritzner som krydrer med munnspill i solopartiet etter stikket, og Ole Marius Melhuus spiller kontrabass hele veien.
Teksten finner du her.


Utviklet av Atilla Moen-Duran