Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 06:06:34

"Mer enn okey" - "Enda en sommer"

26.05.2014
Eigil har skrevet noen linjer om to låter til på NJS' "11 sanger".

"MER ENN OKEY"

Svein og Eigil under innspillingen av "Mer enn okey" - 2013


- Dette er "duetten" på "11 sanger". Både Svein Finjarn og jeg kan se tilbake på et liv i musikkens tjeneste på scenen og i platestudio, både sammen og i andre sammenhenger. På 60-tallet var det Beatnicks for Svein og Morgans for meg før det ble mye samspill da Svein begynte i NJS i 1976. Svein var med i NJS fram til 1981, men også etter det har det vært sporadisk samspill, da for det meste på scenen.
Everly Brothers var lenge blant mine favoritter i oppveksten, og i sluttfasen av skriveperioden til "11 sanger"-albumet fikk jeg lyst til å skrive en vokalduett i Everly Brothers-ånd for Svein og meg. Ingvar Hovland og jeg jobbet fram en tekst jeg følte både Svein og jeg kunne stå inne for, og vi tok med "Mer enn okey" til innspillingsstudio. For hver gjennomkjøring der ble den kortet ned til den til slutt klokket inn på under to minutter. Det er faktisk i tråd med denne tradisjonen, dette at "less is more", en såpass enkel låt er viktig å ikke utbrodere for mye, vi lot den være helt enkel og "nedpå". Jeg spiller akustisk gitar, og det er selvsagt Svein som trakterer el-gitaren. Sluttresultatet føler jeg ble et lite tilbakeblikk på mange ti-år i norsk musikkliv, et musikkliv som for oss begge har vært; "Mer enn okey".
Teksten finner du her
På scenen i Oslo Konserthus 1988


I garderoben på turné i Danmark 1979


Finjarn (med John Kolloen) på NJS-tur til Meløy i 2002På scenen i Oslo 2010Svein i Fredrikstad-studio 2013

"ENDA EN SOMMER"
- "Enda en sommer" var et slags bestillingsverk fra prosjektansvarlig for NJS' "11 sanger", Bjørn Kulseth, som veldig gjerne ville ha med en helt konkret sommerlåt til NJS-albumet, en låt som da også ble sluppet som digital-single sommeren 2013. Jeg tror jeg skjønte hvor Kulseth ville hen og henvendte meg til tekstmakker Ingvar Hovland fra "Låtskriver"-samarbeidet vårt, og Ingvar kom ganske raskt opp med et forslag han kalte "Enda en sommer". Litt tekstflikking oss imellom resulterte i en tekst jeg satte musikk til, og dette ble den første av "11 sanger"-låtene som NJS og produsent Kyrre Fritzner gjorde helt ferdig. Bjørn Kulseth bidro med arrangementsidéer med en demo som utgangspunkt for innspillingen i Fredrikstad. Jeg droppet pianoet til fordel for akustisk gitar hele låta gjennom. Svein Finjarn spilte twang-riffet i introen og Bjørn Kristiansen kommer mer på banen i andre verset og ikke minst i den viktige slidegitar-figuren i slutten av hvert refreng. For de som kjenner sin rock-historie er det klare historie-refeanser her, både til Duane Eddys twang-gitar, George Harrisons slide-nedganger, Phil Spectors studioklanger og Brian Wilsons melodiøsitet. En ganske svær produksjon, dette.
"Enda en sommer" ble klar for utgivelse som digitalsingle 31. mai 2013. Året etter skulle det vise seg at det ble enda en sommer for NJS, etter at albumet "11 sanger" ble lansert 25. april 2014.
Teksten finner du her


Utviklet av Atilla Moen-Duran