Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 07:06:14

Balladen om Lonesome Town

02.06.2014
Eigil har noen ord også om "Balladen om Lonesome Town".

"BALLADEN OM LONESOME TOWN"
- I noen låter, selv hvor bra de er, har instrumentering og arrangement en helt avgjørende betydning for sluttresultatet. Et klassisk eksempel er Beatles' "Yesterday". Fin låt, sikkert også med el-gitarer, bass og trommer, men det var George Martins idé om kun strykekvartett som fikk "Yesterday" helt opp i klassikersjiktet. Det samme med Ricky Nelson's "Lonesome Town", kun akkompagnert av James Burton's gitar og Jordanaires på kor, en låt som fikk fornyet kultstatus da den dukket opp i Tarantinos "Pulp Fiction" på 90-tallet. Jeg ville prøve å gjenskape en sånn stemning. I "Balladen om Lonesome Town" har jeg hentet introen fra Ricky Nelson-innspillingen, men videre er det helt og holdent en ny låt, selv om stemningen er forsøkt gjenskapt. Jeg hadde veldig god erfaring opptaksmessig med "Elven med det store hjertet" fra "Låtskriver"-innspillingene og valgte å gjøre "Balladen om Lonesome Town" i samme NRK-studio med samme tekniker. På samme vis sang jeg mens jeg spilte piano (OK, flygel, da!), og Bjørn Kjellemyrs kontrabass var nå erstattet av Ole Marius Melhuus på samme instrument. Sparsommelig instrumentert, men - vi trengte et kor med skikkelig sonore mannsrøster ala The Jordanaires. Jeg inviterte min gode venn Kristian Lindeman og fortalte ham hvordan jeg hadde tenkt koret, og Kristian skrev ned et helt riktig kor-arrangement i tråd med det jeg kunne høre. Og brødrene Lindeman, Kristian og Helge, under benevnelsen The Jordalaires(!) sto for den flotte kor-stemningen, helt etter læreboka. "Magisk", utbrøt produsent Kyrre Fritzner da har fikk høre resultatet. "Balladen om Lonesome Town" har blitt en av mine egne favoritter på "11 sanger".
Teksten finner du her:
http://grammofon.no/utgivelser/teksten/Balladen+om+Lonesome+Town/172/1546

Coveret ovenfor: EP-coveret til Ricky Nelson's "Lonesome Town"
Eigil med James Burton, gitaristen på Ricky Nelson's "Lonesome Town" (NB: Ricky Nelson er også med her, nederst på bildet!)


Helge og Kristian Lindeman under innspillingen av "Balladen om Lonesome Town" i NRK Studio.Helge og Kristian Lindeman under innspillingen av "Balladen om Lonesome Town" i NRK Studio.

Utviklet av Atilla Moen-Duran