Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 14:06:41

Eigil i MGP - 1981

22.03.2015
Året var 1981, og Eigil deltok solo i Melodi Grand Prix. Se video her

Eigil skriver om "Lorelei" i booklet'en til "NJS' 45 Beste! (30 år med rock'n'roll)":
Det var en tid da norske artister gladelig stilte opp i Melodi Grand Prix hvis de fikk sjansen. Under arbeidet med solo-prosjektet "Alhambra" ble jeg invitert til å skrive et MGP-bidrag i 1981 og kom opp med "Lorelei". Sagnet om Lorelei fra barndommens bilturer ned Rhin-bredden i Tyskland hadde gjort inntrykk, og Heinrich Heines Lorelei-dikt var vel også pensum på skolen. Selv om "Lorelei" bryter med stemningen på resten av "Alhambra", var det "timingen" og etterspørselen som gjorde at den fikk plass på albumet.

I dag kan Eigil supplere:
Nesten rørende nå i dag å se hvor enkelt MGP framsto før de voldsmme produksjonene tok overhånd.
Andre kolleger jeg delte MGP-scenen med i 1981 var bl.a. Tramteatret, Finn Kalvik, Radka Toneff(!), Dollie, Halvdan Sivertsen, Inger Lise Rypdal, Unit Five, Sidsel Endresen, Marius Müller og Bjørn Christiansen (den samme Bjørn som skulle begynne i NJS to år senere).
Da jeg fikk med en låt i MGP tre år før, husker jeg jeg syntes den var ganske streit og tradisjonell på mange vis, så når jeg fikk muligheten igjen i 1981 ville jeg bake inn mere musikk både i akkordføring og i arrangement. Vi gikk ut fra versjonen jeg hadde spilt inn til "Alhambra", før Pete Knutsen tok det videre og arrangerte for KORK ut fra min versjon. Det stemmer nok at "Lorelei" bryter ganske kraftig med resten av musikken på "Alhambra", men den ble mye spilt, gikk til topps på Norsktoppen og ble til og med scenelåt med NJS i årene som fulgte. Når jeg ser opptaket i dag, legger jeg merke til endel "navn" som er med på Lorelei-framføringen; Iselin Alme, Nissa Nyberget og Georg Keller er med i koret, Fred Nøddelund dukker opp blant blåserne, Iver Kleive deler tydeligvis pianistrollen med meg (ser jeg nå), Svein "Chrico" Christiansen ser jeg på trommer, og ikke minst KORK, da under ledelse av Egil Monn-Iversen.
Det var strenge tidsrammer pr.låt, maks 3 minutter, så vi måtte enten amputere i arrangementet eller sette opp tempoet. Jeg tror faktisk vi endte opp med begge deler - BÅDE amputering og litt raskere tempo!

Singleutgivelse 1981:
På LP i 1981 - På CD i 2007:
I 2004 ble "Lorelei" også innlemmet i NJS' dobbelt-CD:
Norsktoppen mai 1981:Utviklet av Atilla Moen-Duran