Printed from Eigil Bergs homepage - 28-09-2023 04:09:02

Allen Toussaint (1938-2015)

15.11.2015
En av de virkelig store piano-heltene fra New Orleans, Allen Toussaint, døde tirsdag på Europa-turné etter en konsert i Madrid. Eigil har skrevet noen ord om en stor inspirasjons-kilde. Hør og se Toussaint her

Eigil skriver:
- Allen Toussaint var en av de virkelig store pianoheltene fra New Orleans. Jeg leste nylig biografien om Fats Domino, "Blue Monday", og fikk der en påminnelse om hvor tidlig Toussaint kom inn i bildet. Allerede som 17-åring piano-vikarierte han for Huey "Piano" Smith ("I Hear You Knockin'") og Earl King, og seint på 50-tallet spilte han til og med piano på noen av Fats Domino's innspillinger før Fats selv la på sangen etter at kompet (med bl.a. Toussaints pianospill) var ferdiginnspilt!

Jeg føler jeg har spilt og sunget musikk av Allen Toussaint gjennom et langt liv. Bandet jeg spilte i FØR Morgans gjorde hans "Mother In Law" og "Get Out Of  My Life Woman". På Morgans-repertoaret hadde vi hans "Ride Your Pony" og "Workin' In The Coalmine", og i NJS gjorde vi bl.a. hans "Holy Cow" fra scenen. I 1976 gjorde vi (dessverre) en kvasi-reggae-versjon av Toussaints "Java" som jeg ikke er særlig stolt av. Hør heller Al Hirts drivende versjon. Stones, Who, Joe Cocker, Yardbirds, The Doors, Otis Redding og Robert Plant har alle gjort låtene hans, og artister som Lee Dorsey, Eric Clapton, Neville Brothers, The Meters, Dr. John, Paul McCartney, The Band og Paul Simon har alle dratt nytte av Toussaints mangesidige talent. Glen Campbell bragte hans "Southern Nights" helt til topps på listene i USA.

Etter å ha befesten seg i New Orleans' musikkmiljø som tenåring på 50-tallet, var Allen Toussaint bl.a. ansvarlig for drøssevis av hits med Lee Dorsey på 60-tallet. På 70-tallet arrangerte han for The Band i "The Last Waltz" og på "Cahoots"-albumet, han samarbeidet med Paul McCartney i "Venus and Mars", og han produserte mega-hit'en "Lady Marmelade" for Labelle. Da jeg fikk kick på Maria Muldaur og fulgte henne videre i karrieren, var det delvis på grunn av hennes innspilling av Toussaints "Brickyard Blues", der også Dr. John spilte piano. Toussaint er også mannen bak arrangementet på Paul Simons usigelig vakre "Tenderness", og nettopp Paul Simon hadde nylig annonsert et scene-samarbeid med Toussaint nå i desember 2015.

Etter Katerina-orkanens katastrofale herjinger i 2005 flyttet Toussaint fra sitt elskede New Orleans og profilerte seg jevnlig med konserter i New York. I 2006 gjorde han albumet "River In Reverse" sammen med Elvis Costello, og sammen ga de også en strålende konsert på Molde Jazz Festival i 2007. Samme året kom også Robert Plant og Alison Krauss med det magiske "Raising Sand"-albumet, der de bl.a. tok for seg Toussaints "Fortune Teller", en av de mange låtene Toussaint leverte under pseudonyet Naomi Neville og som også Rolling Stones gjorde sin versjon av på 60-tallet.

I 1982 kom "Piano Players Rarely Ever Play Together", en film med tre av de viktigste pianolegendene i New Orleans, der Allen Toussaint møtte Henry "Professor Longhair" Byrd og "Tuts" Washington for samspill. Filmen vant drøssevis med priser, og 30 år senere ble den utgitt på DVD. Et viktig dokument som ble foreviget i grevens tid da Professor Longhair døde under innspillingene. En film som anbefales på det aller varmeste!

Allen Toussaint føyde seg pent inn i rekken med pianister som Professor Longhair, Dr. John og James Booker, i det hele tatt; hele den gjengen jeg prøvde å profilere i New Orleans-hyllesten "Svart magi" i fjor.

I tillegg til Molde-konserten opplevde jeg Toussaint siste gang han spilte i Oslo da han i 2011 leverte en forrykende hit-parade i Jacobs kirke(!) i Oslo i det reneste Liberace-antrekk. HAN kunne faktisk gjøre det, uten at det virket vulgært, men uansett antrekk; varemerket hans i fottøyet, "Jesus-sandalene", var på plass, også der.

Men det var under Jazz And Heritage Festival i New Orleans i 1998 jeg virkelig fikk anledning til å møte Mannen, da jeg nesten fotfulgte ham flere dager. Der fikk jeg med meg Allen Toussaint i konsert, på platesignering og ikke minst på et låtskriver-seminar der også Dave Bartholomew deltok. Da kameraten min som jeg reiste med (som er veldig Lowell George-fan), lot seg overraske over at Toussaint spilte det han trodde var en av Lowell Geroge's låter ("What Do You Want The Girl To Do"), måtte jeg fortelleham at det nok var omvendt, dette bare var nok en av Toussaints klassikere, her framført av en annen storhet, en av mange i en endeløs rekke.

Allen Toussaint var en gentleman og en hedersmann som veldig mange har veldig mye å takke for, også vi som digga pianospillet og låtene hans og hentet inspirasjon fra ham her oppe i det kalde nord. Allen Toussaint bragte med seg den spesielle New Orleans-stemningen både som låtskriver, arrangør, produsent, pianist og sanger. Ikke å undres over at så mange av de største gikk til ham for å prøve hente inn noe av denne magien over på sine egne produksjoner. Vi er svært mange som er denne mannen dypt takknemlig.
   Allen Toussaint (1938-2015) R.I.P.Utviklet av Atilla Moen-Duran