Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 13:06:21

Gratulerer, Svein!

03.02.2016
Svein Finjarn er innlemmet i Rockheims Hall Of Fame. Klikk på "Les mer her" og se hva Eigil skriver om Svein.
Hør låten "Stars" Eigil skrev for Svein her. (Senere omdøpt til "Alhambra" for Eigils soloalbum med samme navn.)

- Jeg var 13 år første gang jeg hørte Svein Finjarn på scenen. Stedet var Hovingården i Oslo der Beatniks spilte den da helt ferske Shadows-singlen "Guitar Tango", så det må ha vært høsten 1962. Det var da jeg bestemte meg for å spare til rød elektrisk "planke-gitar" og gikk med avisa to somre for å tjene 690 kroner til min første Höfner-gitar. (Fender kunne jeg bare glemme, 2.000 kroner var en formue den gangen ...)

Svein var blant gitarheltene i Oslo på 60-tallet, sammen med Terje Rypdal, Arne Schultze og etter hvert også Freddy Lindquist. Da NJS' første gitarist Per Hellerud valgte å gi seg på starten av 1976, kom mange gitarister for å prøvespille med oss. Flere var tydeligvis interessert i jobben som gitarist i NJS, blant de som imponerte stort var den pur unge Marius Müller som vi inviterte til både konsert og turné få år senere. Men det var Svein Finjarn som ble NJS' gitarist fra 1976 til 1981.

I tillegg til den runde Shadows-tonen i gitaren kunne Svein også bidra på sang og etter hvert også som låtskriver. Svein og jeg sang bra sammen (gjør det fortsatt), begge med ganske lyst stemmeleie, og med daværende NJS-bassist Håkon Vellesvik, som hadde enda høyrere stemmeleie, stilte vi sterkt også rent vokalt i denne perioden. Det var denne styrken som var med å prege NJS-hits som "Free And Easy", "Helpless Girl" og "Railroad Man" og som gjorde at vi kunne driste oss til å gjøre Beach Boys-låter som "Darling" og "Help Me Rhonda" både fra scenen og på plate. Som låtskriver hadde jeg stor sans for Sveins "Buzz Around Town" og "Down Down Down", men det er nok "Last Tango In Chicago" som blir linket mest til Svein i denne NJS-perioden hans. Duettene våre i låter som "You've Lost That Lovin' Feeling" og "Wake Up, Little Susie" føler jeg også vi fikser bra - fortsatt.

Jeg skrev to instrumental-låter for Svein; "Eldorado" til 1958-soundtrack'et og ""Stars" som første gang ble utgitt kommersielt på Sveins "Big 50"-album. Etter det kom den også med på NJS' "Outtakes & Rariteter" og som bonus på CD-utgivelsen av "Hot Line" og CD-utgivelsen av "Alhambra"-albumet.

Jeg spilte på Sveins første solo-album "Mustang" og på singlen hans "Casablanca". Etter det har vel Svein vært den av NJS' tidligere medlemmer som oftest har stilt opp som vikar i bandet. I 2013 hadde vi en periode med både Svein og NJS' 80-talls-gitarist Bjørn Kristiansen på scenen, et scenesamarbeid som også resulterte i 2014-utgivelsen "11 sanger" med både Svein og Bjørn på plass. Og denne besetningen har faktisk fulgt oss ved flere konserter også de siste årene.

Jeg tror nok Svein og jeg har hatt drøyt 1.000 konserter sammen, og ser jeg på avtaleboka mi for i år, er han der fortsatt, også i 2016.

Gratulerer med utmerkelsen, Svein!

Eigil

Utviklet av Atilla Moen-Duran