Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 13:06:41

2. juni 1981: Alhambra

02.06.2016
Eigils første solo-album "Alhambra" ble utgitt 2. juni 1981, et år da NJS tok seg en pause i sin hektiske plateproduksjon.

Hør åpningssporet "Getting Closer"

Plateselskapet rykket inn annonser med utdrag fra anmeldelsene av "Alhambra":

  • NJS-lederen er ubetinget Norges beste låtskriver - Nye Takter  
  • Kvalitetspop av beste merke - Nationen
  • Eigil Berg får til fulle vist hvilken fin popkomponist han er - Aftenposten
  • Behersker kunsten å skrive popmelodier så det er en fryd for øret - VG (terningkast fem)
  • Meget vellykket debut som soloartist - Aftenposten
  • Upåklagelig smakfullt - Det Nye

MGP-bidraget og Norsktoppeneren "Lorelei" var utgitt på single i forkant sammen med B-siden "Pearl", Eigils hyllest til Janis Joplin, der Finn Kalvik gjestet på gitar. Flere av låtene på "Alhambra" var ting Eigil hadde skrevet opp gjennom årene, bl.a. gjaldt det "Queen Of The Night", som mange kjente som "Nettenes prinsesse" og enda flere skulle bli kjent med som "Long Distance Man".

Terje Venaas gjestet på "Light A Candle", Sigmund Groven på "Pearl" og Arild Stav på "Getting Closer". Ellers besto hovedbandet av Svein Dag Hauge, Terje Methi og Tor Bendiksen med hjelp av Per Hillestad, Rolf Graf og Gunnar Aas. I tillegg medvirket Brynjulf Blix, Iselin Alme og Shari Gerber Nilsen.

Tittelsporet "Alhambra" skulle senere dukke opp i NJS' utgave, da med Svein Finjarn på lead-gitar. Platas lengste spor "Harmony" var skrevet av Eigil i
ganske ung alder på slutten av 60-tallet, men var gått gjennom mange tekstforandringer før den fant veien til utgivelse. Så og si alle anmeldelsene bemerket at spennvidden i albumet viste en ny og for mange ukjent side ved låtskriveren Eigil Berg.

I 2007 ble "Alhambra" utgitt på CD, da med Finjarns NJS-versjon av tittellåta pluss bonuskapittelet "Musikk & tekst: Eigil Berg gjennom fem 10-år", som tok for seg låtskriveren fra Morgans' "Eilas" i 1968 til demoen av "Starry Night", som Paal Flaata gjorde i 2006.   Baksiden av CD-heftet

   Anmeldelse i Aftenposten

   Anmeldelse i VG

   Eigil med Svein Dag Hauge under innspillingene

   Pressebildet som fulgte "Alhambra" i 1981
Utviklet av Atilla Moen-Duran