Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 06:06:01

Radio'n (Formateringsblues)

18.07.2016
NRK's formatering betyr i praksis at noen få synsere bestemmer hva som skal spilles og ikke spilles i NRKP1. Eigil skrev sin "Formateringsblues" som ble utgitt i 2001 og skriver her noen betraktninger.

Hør "Radio'n" (Formateringsblues) her
Les teksten her


- "Radio'n" var ment som en hyllest til det mangfoldet jeg opplevde gjennom radioen i oppveksten, siden jeg hadde følelsen av at mangfoldet i hovedkanalen vår etter hvert var i ferd med å snevre inn. Da jeg kom opp med "Radio'n" til NJS-albumet "Indigo" i 2001, var det med undertittelen "Formateringsblues" i parentes under hovedtittelen. Jeg spilte gjennom låter og viste tekstene til en entusiastisk platedirektør Audun Tylden, som med ett stoppet opp og rynket på nesa, riktignok med et flir, da han leste undertittelen "Formateringsblues" under hovedtittelen "Radio'n". Jeg kjente godt til Auduns holdning til "Formateringshælvetet", som mange kalte det, men likevel, Audun var redd for å provosere med kritiske holdninger til fenomenet og var helt klar på at undertittelen måtte vekk.
Da NJS deltok i NRK's "Absolutt Norsk" på TV året etter, var "Radio'n" et av innslagene i opptaket, der jeg fortalte litt om bakgrunnen til teksten og om viktigheten av mangfoldet i eteren. Jeg nevnte selvsagt også den alternative tittelen "Formateringsblues". Dette innslaget var klippet bort da programmet gikk på lufta.

Da Odd Nordstoga et par år etter dette fikk sitt kommersielle gjennombrudd med den godt NRK-profilerte "Kveldssong for deg og meg", var det flere som i fullt alvor spurte "Kan han bare denne ene sangen om grisen?" (det var stort sett denne ene låta som ble spilt).

Og da NRK lenge etter det ble spurt om hvorfor en av Paul McCartneys beste låter "My Valentine" (fra 2012) ikke ble formatert, var svaret fra NRK, også det i fullt alvor, at den ikke passet inn i NRKP1's profil.

Etter det har vi også hørt om norske artister som i nyere tid blir invitert til radiointervju for å snakke om sin nye plate, med etterfølgende musikkinnslag fra Elton John eller Bruce Springsteen fordi musikken det ble snakket om i intervjuet "ikke passer inn i radiokanalens profil". Sånn er det ...

Og min "Formateringsblues" kom altså i 2001.   New Jordal Swingers 2001

   Albumet som lanserte "Radio'n" i 2001

Utviklet av Atilla Moen-Duran