Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 08:06:15

Gitarhelter på rekke og rad!

06.08.2016
En imponerende rad med gitarhelter var blant høydepunktene da Rockheim klinte til i avslutningenummeret onsdag. Eigil har skrevet referat.

Fotografer: Bildene av Svein: Sven Erik Hagen - Bildene av alle gitaristene: Geir Mogen


Rockheim hadde satt sammen flotte hyllester og velfortjente ord da Karin Krog, Motorpsycho og Svein Finjarn alle ble innlemmet i Rockheim Hall Of Fame onsdag. I tillegg til Åge og Sambandet fikk vi oppleve en strålende Hilde Louise Asbjørnsen og Ida Jenshus med hvert sitt hyllest-nummer, men for mange toppet det seg nok da Finjarn, etter å ha inntatt scenen, også ble omgitt av en rekke av våre fremste gitarhelter. Svein ble bedt om å spille den gamle Shadows-klassikeren "Apache" med husbandet da gjeste-gitaristene dukket opp en etter en, ledet an av Frode Alnæs.

Rett etter Frode kom flere av våre mest folkekjære og respekterte gitarlegender på rekke og rad. Det skal mye til å matche gitarensemblet som til slutt utgjorde denne unike besetningen; Bjørn Kistiansen, Gunnar Pedersen, Trond Graff, Vidar Busk, Svein Finjarn, Frode Alnæs, Knut Reiersrud i tillegg til to ansikter jeg ikke gjenkjente fra der jeg satt; Torstein Fredriksen (fra The Saunters) og Sebastian Olsen (fra Unga Bunga). Synes jeg også må få nevne Skjalg Raaen fra Sambandet som stilte med akustisk gitar og dermed den eneste uten Fender Stratocaster,  gitaren som ble så nøye profilert under hovedintervjuet med Svein.

Som om ikke dette var nok var Bruce Welch fra det opprinnelige Shadows hentet inn fra det store utland for å hylle Svein med rosende ord, selv om akkurat Bruce lot gitaren ligge denne kvelden.
 
Og enda var det flere solide gitarister til stede. Selv satt jeg i salen sammen med Torsein Flakne etter en fin ettermiddag med Anders Sinnes, en gitarist som sikkert også kunne ha steppet inn på sparket hvis NJS skulle mangle gitarist en kveld. Jeg har inntrykk av at Anders faktisk kan det meste av NJS-repertoaret etter å ha fulgt oss helt fra 80-tallet.
Og apropos NJS; Rockheim sier de håper å ha instrumentutstillingen (som BÅDE innehar Sveins gitar OG mitt gamle Yamaha-flygel) åpnet igjen etter ombygging til NJS inntar Rockheim-scenen 23. september.
Rockheim har nå også en fantastisk fotoutstilling med "alle de store" (les Dylan, Cohen, Chuck Berry, Springsteen, Joni Mitchell, Tom Waits, Zappa, Garbarek for bare å nevne noen) tatt av mesterfotografen Guido Harari. Vel verdt å få med seg!
Men før NJS inntar Rockheim-scenen, og også vel verdt å få med seg; TV-opptaket fra Hall Of Fame-innlemmelsen onsdag 3. august 2016.

For mange (av oss) ble dette gitaristenes aften på Rockheim, en aften som visstnok også skal vises i eget program på NRKTV lørdag 20. august.Utviklet av Atilla Moen-Duran