Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 01:05:27

NJS-suksess på Rockheim!

28.09.2016
"For et band, for et publikum, for en kveld! Takk til alle involverte, spesielt New Jordal Swingers."

Det er Rockheim som kvitterer med disse ordene etter en festaften av de sjeldne da NJS ble profilert i serien "Rockheimkunnskap" fra Rockheims scene i Trondheim 23. september 2016.
Stor stas å treffe igjen mange som har fulgt NJS - lenge. Vi fikk hilst på noen før konserten, jeg kjente til og med mange kjente ansikter fra der jeg var på scenen underveis, og heldigvis fikk vi truffet mange i foajeen rett etter konserten.
Det hele fikk en flying start med lydopptak av det tidlige NJS, et lydopptak som tydelig viser hvorfor mange har kalt NJS ambassadører for rock'n'roll her hjemme; "Ready Teddy" i høyoktan energiutfoldelse og med et driv og et tempo som av en annen verden! Og det flere år før punken! - Veldig show å høre igjen og en påminnelse om den skolen vi hadde gått da vi startet som backingband for Granberg på tidlig 70-tall.

Intervjuer for kvelden var Rockheims egen rockhistoriker Terje Nilsen, som annonserte oss inn på scenen en etter en; Eigil, John, Svein, Bjørn, Ole Marius + Ivar Hovden, en av de fem som startet bandet way back when, og som var spesielt invitert denne kvelden. Jeg har sett på bilder jeg har fått tilsendt at det ble vist bilder og platecovere fra NJS-historikken som bakteppe til intervjusekvensen, skjønte på publikum at mange nikket gjenkjennende og gjenopplevde minner.
Etter en snau time med intervjurunder var det duket for konsert, og igjen ble det to timer sammenhengende NJS-historikk og rock'n'roll-historie. J.J.Cale's "Everlovin' Woman" startet det hele nærmest for å finne lydbalansen før to egne favoritter satte stemningen med "Lafayette" og "I Don't Wanna Lose You". Selv om mesteparten av repertoaret var originalstoff, er det moro å bake inn rock'n'roll-historie også i egne låter, som New Orleans-påvirkningen ("Svart magi" og "Lafayette"), og som de spennende damene fra single-cover-etikettene ("Fyrige damer"). Moro å dra linjer fra Dylan til Chuck Berry, fra 1945-innspillinger av Arthur Smith til Jeff Beck og The Shadows, som å profilere Las Vegas-rabagaster som Sam Butera og Louis Prima. Og med avsluttende nikk også til Beat-gruppene og soul-musikken. Og apropos norske beat-grupper; Rockheims Terje Nilsen forlangte å få Morgans' "Eilas" (som jo også NJS gjorde 10 år etter), et ønske som selvsagt ble innfridd. På en måte litt historie-time også, dette, må jo gjøre vårt til at folket har historikken inne ...

Igjen  tror jeg vi var innom nesten alle studio-albumene, denne gang også "Songs For The Weekend". Våre to eminente gitarister ble profilert som seg hør og bør med instrumentaler, og også for NJS-kjennere i salen ble det låter som ikke har vært på scenerepertoaret de siste årene, låter som "Good Time Boogie" og "Ridin' In The Race", sistnevnte nå også med blåserarr. signert trombonist Torbjørn Sunde. Sammen med Bjørn Asper og Tore Krok Nielsen var Sunde med på å fargelegge kvelden på flere vis, det ante meg med storveis spilleglede når spotlighten tillot meg å skimte gode medmusikanter underveis.
Selv etter alle konserter opp gjennom åra; jeg tror dette ble en festkveld vi kommer til å huske. Og jeg fikk inntrykk av at et nydelig publikum delte den oppfatningen!
"Det er ganske flott å tro det er noen som ble våre venner gjennom en sang ..."

   NJS med Rockheims egen Rockhistoriker Terje Nilsen
   (Foto: Arne Olav Nordtømme)

   NJS med blåserne og Ivar Hovden
   (Foto: Arne Olav Nordtømme)

   NJS på Rockheimscenen
   (Foto: Arne Olav Nordtømme)

   NJS med Ivar Hovden etter konserten
   (Foto: Heidi Fridtjofsen)

    NJS fra intervjusekvensen
    (Foto: Anne Storm Olsen)

   NJS fra intervjusekvensen
   (Foto: Anne Storm Olsen)


Utviklet av Atilla Moen-Duran