Printed from Eigil Bergs homepage - 29-09-2023 04:09:08

Med takk til Leonard Cohen

17.11.2016
Eigil deler noen linjer om en stor poet og stemningsskaper og takker for følget ...

Jeg var 18 år da jeg kjøpte den første LP'en "Songs of Leonard Cohen".
Det var noe mere, noe dypere her enn den "vanlige" fascinasjonen over nye stemmer på tampen av 60-tallet. Og etter de første LP'ene, da vi kom fram til 3. LP'en med "Famous Blue Raincoat", ante det meg at dette forholdet kunne komme til å vare - lenge.
Som 23-åring gikk jeg i Barcelonas gater og pugget meg gjennom alle 10 versene på "Stranger Song". Og jeg husker jeg selv kontraktsbundet sto på scenen i Rogaland en mai-dag i 1976 da Cohen holdt sin første konsert i Oslo, på Chateau Neuf, da jeg ble fortalt av "min utsendte" at han fortsatte konserten på plenen utenfor etter bombetrussel og evakuering.

Det ble Phil Spector-samarbeid, nye høydepunkter med alle perlene på "Various Positions" før han overraskende ble allemanns eie i Norge med "I'm Your man"-albumet. Oppfølgeren "The Future" var nok noe mer krevende for Ola Nordmann, men likevel fylt til randen av perler. Og nære damer som Jennifer Warnes og Anjani leverte sine egne tapninger - med mesterens velsignelse.

Vi fikk oppleve ham i Konserthuset, på Kalvøya, på Sentrum kino, i Langesund, på Fredriksten Festning i Halden, i Spektrum, til og med på Bislett Stadion(!)

Favorittene er så inderlig mange, men blant de som har gitt meg store opplevelser er "If It Be Your Will", "Avalanche", "The Tower Of Song",
"Famous Blue Raincoat", "Came So Far For Beauty", "Waiting For The Miracle", "Anthem", "Sisters Of Mercy", "Take This Waltz", "On That Day", "Joan Of Arc", "A Thousand Kisses Deep", "Treaty", "In My Secret Life" for bare å ha nevnt noen få.

Jeg var nære på å gjøre en innspilling av netopp "In My Secret Life" (med en nydelig tekst av Ingvar Hovland), men turde ikke, følte fallhøyden var for stor. Men fikk gjort en annen strålende norsk tekst (signert Erik Lie) av "Famous Blue Raincoat" på et Cohen-seminar i Stabekk kino med Marianne Ihlen til stede.

Sammen med Tramteatrets Liv Aakvik ble vi nesten som fjortis-fans da vi skulle prøve å finne huset hans på Hydra ... Minnene er mange, og vekkes til live igjen etter siste ukes gjennomspilling av hele katalogen hans. Han var en mester helt til det siste; hans helt strålende "You Want It Darker" kom bare tre uker før det var slutt, men flere av tekstene her varslet at han var klar.

Blant alle flotte minneord har jeg lyst til å sitere fra Terje Nordbys hyllest i Klassekampen:

Poesien hans kretset hensynsfullt og fløyelsmykt rundt tilværelsens hensynslyse sider, sinnets ensomhet og gyllenfargede fluktruter, jødisk mytologi, kvinners skjønnhet, den destruktive dynamikken i et kjærlighetsforhold, musikk, begjær, mørke og mørke.

I hans Anthem får vi et glimt av et livssyn: Hvert eneste hjerte vil komme fram til slutt – men som en flyktning. Det er en sprekk i alt som eksisterer, det er der lyset kommer inn. Alt diktet med ord som han brukte år på å finne og varme opp og lade, og sunget med sin enestående, mykmørke, sorgvarme stemme, som lokket oss dypt ned i sinnets katakombe.

.: Eigil .:. 17.11.2016 :.
 


Utviklet av Atilla Moen-Duran