Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 01:05:13

18. februar 1982

I dag er det 35 år siden NJS' tunrébuss ble tatt av steinras mellom Førde og Florø. For NJS startet februar 1982 med salgstroféer, TV-opptreden, intens jobbing i platestudio og konserter. Så ble det bråstopp. "Tause vitner" ble sluppet noen måneder senere. Hør "Tause vitner" her

Kalendernotater forteller om februar 1982, som startet som vanlig med hektisk timeplan for NJS.
3. februar var det opptak for NRKTV og "Halvsju" med etterfølgende fotosession samme kveld for pressebilder med de siste
salgstroféene og coverbilder til neste album.
Fra 4. til 12. februar var det effektive innspillingsdager i Rosenborg studios i Oslo.
Siste studiodag i denne perioden, 12 februar, måtte slutte av litt tidlig, så NJS rakk å spille konsertopptreden i Tønsberg samme kveld.
Det var denne siste studiodagen som ble brukt til Håkon Vellesviks sangpålegg på "Alle du ikkje fikk" og Finn John Andresens sangpålegg til "Drømmekvinnen".
13. februar var det ny konsert, denne gang i Asker, før Nittedal fikk et siste besøk av denne scenebesetningen av NJS 14. februar.
18. februar var bandet av gårde til nok en ny konsert da turnébussen ble tatt av steinras mellom Førde og Florø. Håkon og Finn John mistet livet, det gjorde også lydteknikerne Kurt Adolfsen og Bjørn Terje Dybvik.
Etter noen måneder gjenopptok de tre overlevende arbeidet med å ferdigstille NJS' første norskspråklige album for utgivelse i september 1982.
De umiddelbare radiogjengangerne fra albumet var låter som "Tornerose", "Eventyr" og "Vi gjør hva vi vil", men det var en lang låt på nesten seks minutter (bare forspillet klokket inn på over ett og et halvt minutt), som skilte seg ut som annerledes og spesielt stemingsskapende. Sangen var "Tause viter". Alle fem musikerne i NJS var ferdig med sine bidrag på denne, Håkons bass og Finn Johns gitar var helt på plass, bare teksten manglet. I februar 1982 var den ikke ferdigskrevet, og sangsporet her gjensto å få på plass i tiden etter ulykken. Nå kan det slåes fast at "Tause vitner" ble et spesielt kapittel i NJS' platehistorie.

Drøyt 34 år etter både ulykken og utgivelsen var det at Bård Ose i sitt NRK-program om bandet i november 2016, utannonserte "Tause vitner" som "en av de beste innspillingene som er gjort av et norsk band"!

   Foto: Dagfinn Tranberg, tatt 3. februar 1982

   Foto: Dagfinn Tranberg, tatt 3. februar 1982

   Kurt Adolfsen og Bjørn Terje Dybvik (foto: Tom Sunde)

   Finn John i garderoben

    Håkon med Eigil på lydsjekk

   Foto: Dagfinn Tranberg, tatt 3. februar 1982
Utviklet av Atilla Moen-Duran