Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 02:05:56

Close Up

05.03.2017
NJS' 5. album "Close Up" ble utgitt i mars 1977. Eigil har skrevet noen ord om albumet.
Hør en av Eigils favoritter fra "Close Up" ("Stay With Me Lady") her

Eigil skriver:
- Herregud, det er lenge siden, men altså:
Den alltid kreative Audun Tylden, daværende norskansvarlig i Phonogram, utstyrte pressemeldingen på "Close Up" med ordlyden:
"NEW JORDAL SWINGERS' "CLOSE UP" FÅR SØLV - 10 SEKUNDER ETTER AT PLATEN BLIR UTGITT !"

Etter de fire første albumene tror jeg vel "Close Up" sørget for at NJS rykket helt opp i tétsjiketet her hjemme.
"Close Up" ble på mange måter et kreativt gjennombrudd for NJS.
Vi var godt på vei til å bli selvforsynt med materiale. To personlige favoritter blant låtene jeg leverte var (og er fortsatt) "Winter Paradise" og "Stay With Me Lady".
Jeg synes jeg må få kreditere både Pete Knutsen og Nils B. Kvam for arret på "Winter Paradise", men det var jo åpningssporet "Railroad Man" som ble "hit'en" fra albumet.
Det var også "Railroad Man" plateselskapet satset på sammen med "Hurt" da bandet skulle lanseres i utlandet senere samme år. "Railroad Man" ble også pent plassert på Europatoppen våren 1977. Svein Finjarns "When I Come Home" er en låt Svein har vendt tilbake til i forskjellige versjoner senere, og instrumentalen "Pepe" ble Norsktopp-hit'en fra "Close Up".

Vi var ikke skvetne, det skal vi ha, når vi på våre første album gikk løs på de aller største klassikerne, låter som "A Whiter Shade Of Pale", "River Deep, Mountain High", "When A Man Loves A Woman" og "You've Lost That Lovin' Feeling". Kanskje det var med vår enormt store respekt for originalene at vi jobba så grundig med disse - så følte vi også at kom fra det med æren i behold.

Min gamle favoritt "A Whiter Shade Of Pale" ble spilt inn til "Close Up", men av de to store ballade-coverversjonene var det "You've Lost That Lovin' Feeling" som ble foretrukket, den hadde litt mer personlig særpreg. Blant annet husker jeg Nils ba meg synge vokalsporet mitt til "Lovin' Feeling" tidlig en morgen før inntak av noe som helst da stemmen fortsatt var som tatt ut rett fra søvnen. Righteous Brothers i Phil Spectors versjon var jo nesten et hellig forbilde. Og vokalsporet mitt på denne låter nok også derfor ganske annerledes. "A Whiter Shade Of Pale" var veldig nært opp til Procol Harum-originalen (JEG var jo bare stolt over det), men den ble tatt med som bonusspor da "Close Up" ble CD-utgitt i 2008.

Produsent Nils B. Kvam holdt lenge "You've Lost That Lovin' Feeling" som sin personlige favoritt blant sine NJS-produksjoner, en låt som sammen med
"Wake Up Little Suzie" fortsatt kan dukke opp i scenerepertoaret når Svein og jeg synger sammen i bandet.
"Winter Paradise" skulle stadig dukke opp i forskjelige sceneversjoner med NJS, gjerne med utvida gitar-kor, og "Railroad Man" ble selvsagt en gjenganger fra scenen i åra som fulgte.

"Close Up" var også det første NJS-albumet som var utstyrt med tekster i coveret, noe vi har fortsatt med helt til "11 sanger" i 2014.
Jeg tror det var Svein som hadde idéen til coveret i en da ganske ny air-brush-teknikk utformet av Jan Ole Norum.

Og som Audun kunne skryte av i presseskrivet, det er helt sant; NJS kunne faktisk motta Søvplate for "Close Up" samme dag som utgivelsen.

   NJS 1977. Pressefoto til "Close Up". Foto: Kjell Vik

   Eigil bak flygelet i Rosenborg Studios under "Close Up"-opptakene. Foto: Mike Cechanowicz

   NJS i Rosenborg Studios 1977. Foto: Mike Cechanowicz

   Pressefoto til "Close Up". Foto: Helge Jørgensen

   Fra fotosession for baksidebildet. Foto: Mike Cechanowicz


.: Eigil .:. 05.03.2017 :.
 


Utviklet av Atilla Moen-Duran