Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 06:06:09

Chuck Berry 1926 - 2017

19.03.2017
Eigil har skrevet minneord om rock'ens største og viktigste leverandør av rock'n'roll-klassikere. (Foto oppslagsbildet: Helge Jørgensen)

-  Den største og viktigste låtskriveren innen rock'n'roll har forlatt oss. Men musikken og tekstene hans lever så til de grader videre.
Etter fjorårets mannefall var det de som registrerte at Fats Domino, Jerry Lee Lewis og Chuck Berry fortsatt biter seg fast. Nå har den største av dem gått av scenen for godt.

 • Bruce Springsteen og jeg kan vel enes om en ting; Å ha fått backet selveste Chuck Berry er noe vi kan skryte av for kommende generasjoner.
 • Chuck Berry bragte tekstene inn i rock'en ti år før Dylan kom på banen.
 • Elvis gjorde Berry på 50-tallet ("Maybellene"), på 60-tallet ("Memphis, Tennessee", "Too Much Monkey Business", "Johnny B. Goode") og på 70-tallet ("Promised Land").
 • Rolling Stones debuterte på single i 1963 med låta "Come On" - selvsagt skrevet av Chuck Berry.
 • Beatles største singleselger i Norge var ingen Lennon/McCartney-original, men "Rock And Roll Music", en låt av Chuck Berry!
 • Keith Richards i Rolling Stones er vel den som har rendyrket Berry's gitarriff og bragt dem videre til nye generasjoner.
 • Brian Wilson tok kredit da han ga ut Beach Boys' "Surfin' USA", men ble grundig satt på plass. Låta var jo Berrys "Sweet Little Sixteen" med ny tekst. Nå er rett mann kreditert!
 • Det samme med John Lennons "Come Together" fra Beatles' "Abbey Road"-album, åpningen er jo dønn lik Berrys "You Can't Catch Me". Her ble det forlik, Lennon sa seg enig i å spille inn et par Chuck Berry-låter til sitt neste album ("Rock 'n' Roll").
 • Det var også Lennon som kom opp med de bevingede ordene: "If you had to give Rock 'n' Roll another name, you might call it Chuck Berry".
 • Paul Simon sa det så flott; "Chuck Berry var et geni når det gjelder å få ord til å skli motstandsløst sammen, og han var den første."
 • Brian Wilsons kongstanke bak The Beach Boys var å kombinere The Four Freshmens sofistikerte vokalharmonier med Chuck Berrys rock'n'roll-attitude.
 • Hør hvordan The Million Dollar Quartet (Elvis, Jerry Lee, Carl Perkins og - etter sigende - Johnny Cash) koser vettet av seg med teksten til "Brown Eyed Handsome Man" i Sun Studio desember 1956.
 • Jerry Lee Lewis uttalte "Moren min sa til meg; Du og Elvis er ganske gode, men dere er ikke akkurat Chuck Berry."
 • Jeg har hørt rappere si at den første rap-teksten var Dylans "Subterranean Homesick Blues", og da er det jo interessant at Dylan selv sier "det var bare noe jeg rappa fra Chuck Berrys "Too Much Monkey Businness". 'Nuff said ...
 • En inspirasjonskilde for Elvis, Beatles, Stones, Dylan, Paul Simon, Brian Wilson,  Springsteen osv. ... - det sier jo sitt.
Som låtskriver har jeg også selv latt Berry-inspirasjonen skinne gjennom i up-tempo rock'n'roll som "Ridin' In  The Race", "Undercover Lover" og "Ikke se deg tilbake".

Den aller første låta NJS fikk gjøre i et platestudio var (selvsagt) "Johnny B. Goode". Siden ble det NJS-innspillinger av "Little Queenie", "Maybellene", "No Particular Place To Go", "Memphis, Tennessee", "Promised Land" og "Sweet Little Sixteen" i tillegg til sceneversjoner av "Carol", "Nadine", "School Day", "Brown Eyed Handsome Man", "Rock And Roll Music", "You Never Can Tell" og "Roll Over Beethoven".
Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at de aller fleste av de drøyt 4.000 konsertene NJS har holdt opp gjennom åra har inneholdt Chuck Berry-musikk!

I forhold til de andre rock'n'roll-klassikerne var det alltid ekstra  moro å få synge Chuck Berrys rytmiske og innholdsrike tekster.
Vi bør være dypt takknemlig for alt denne trollmannen har gitt oss.

Denne mannen har levert varene - VIRKELIG !!!

Se Chuck Berry backet av Bruce Springsteen and The E. Street Band fra 1995 her

Egne sider til samspillet med Chuck Berry i 1989 her

Egne sider til samspillet med Chuck Berry i 1993 her

Egen link til Asbjørn Bakkes oppslag om samspillet i Aftenposten 2006 her   

Se filmen "Hail! Hail" Rock'n'Roll" fra 1986 (igjen), og få en påminnelse om en usedvanlig vital 60-åring.
    1993 - i pianosamspill med Chuck Berry (Foto: Johnny Winger)   Chuck Berry og Eigil i 1989 (Foto: Helge Jørgensen)


.: Eigil .:. 19.03.2017 :.
 


Utviklet av Atilla Moen-Duran