Printed from Eigil Bergs homepage - 29-09-2023 11:09:00

NTB-intervjuet

02.06.2018
NTB har gjort intervju med Eigil i forbindelse med utgivelsen av Nye spor. Les intervjuet her (gaffa.no)

...og her (Sunnmørsposten), her (msn.com - Microsoft) og her (Demokraten)


Eigil Berg låtskriver seg inn på nye spor


Av Gitte Johannessen, NTB


– Jeg har ikke lyst til å slutte å skrive låter, sier Eigil Berg om hvorfor han kaster seg ut med en ny dobbeltutgivelse – 68 år gammel.


Vokalisten, pianisten, gitaristen og låtskriveren har mer enn nok heder å vise til. Og sammen med urbandet New Jordal Swingers kunne han fortsatt å spilt godbiter fra gruppens 20 album – de solgte for eksempel ut Olavshallen flere måneder i forkant av aprilkonserten.
Men Eigil Berg vil noe mer: Selv om han har skrevet over 500 låter – og hørt dem fremført av så vel Trond Granlund, Paal Flaata, Åse Kleveland, Undertaker's Circus og Bigbang samt naturligvis New Jordal Swingers – så kommer stadig nye sanger til.

– Og så liker jeg å spille dem. Jeg tenker og håper «det er nok flere enn meg som liker dette». Enn så lenge er det stas å gi ut plater, jeg har et kjærlighetsforhold til det fysiske formatet, sier musikkveteranen, aktuell med «Nye spor» denne uken, til NTB.

I en digital verden der singler er det nye, store og mye er ungdomsbasert, sier en velopplagt Berg: – Vi kan ikke gi oss for det!

Musikk, ikke barn


Med vissheten om dette om bord gjør han andre valg for hvordan låtene hans blir på plate, og siterer Knut Reiersruds utsagn om «at de spiller det likevel ikke på radio».

– Det er mange som vil høre oss, sier Eigil Berg, trygg i troen. I år feirer han 50 år som låtskriver – så lenge er det siden låtskriverdebuten med «Eilas» for bandet Morgans.

– Jeg er ikke mer blasert enn at jeg synes det er gøy at folk husker New Jordal Swingers-låter jeg skrev for 40 år siden. Det er godt å vite. For jeg har ikke barn, og hva har jeg gjort i dette livet? Da er det fint å tenke på at musikken lever videre, og alle vennene jeg har fått på grunn av musikken, sier Berg.


Alltid noen bak


Mange av sangene fremførte han selv, med New Jordal Swingers, andre skrev han for musikerkolleger. En av komposisjonene har levd i flere tiår – fra den var «Nettenes prinsesse» med Undertakers Circus i 1973, «Queen of the Night» på Bergs soloplate fra 1981, til Bigbang gjorde den i flere versjoner som «Long Distance Man» på 2000-tallet.

Mange av sangene skrev han selv tekster til. Men nå i senere år har Eigil Berg gjerne jobbet med Ingvar Hovland som tekstforfatter når han synger på norsk – slik Berg også gjorde på det kritikerroste forrige albumet «Låtskriver» fra 2011.

– Vi ble kjent på et arrangement der «Månemannen» ble hyllet. Alle gratulerer utøverne, men det er alltid noen bak, sier Eigil Berg.

«Noe av Erik Bye»


Det nye vennskapet førte til at en av de tidligste sangene han skrev, «The Art of Life» fra 1969, nå blir å høre gjendiktet til norsk i samarbeid med Hovland som «Kloden er rund» på det nye albumet.

Nær seks minutter lang, skrevet da 20 år unge Eigil akkurat hadde oppdaget Jimmy Webbs musikk og «trodde store, syv minutters komposisjoner var fremtiden, men så kom Beatles».

– I mange år tenkte jeg «hva skal jeg bruke en slik låt til?". Men nå er jeg blitt så gammel at jeg tar den med – og at det er nok noen flere som vil like den, ler Eigil Berg – uten å vite at han dagen etter fikk sin første femmer i Dagsavisen, som noterte seg:

«Det er noe av Erik Bye i sangene til Eigil Berg og hans tekstforfatter Ingvar Hovland. Ikke i selve stemmen, men i alle sangene om det lille mennesket i en stor verden, og noe enda større utenfor».

På egen måte


– Nå synger du stort sett Ingvar Hovlands tekster på det nye albumet, er det annerledes enn å synge dine egne?

– Jeg føler ikke at min egen tekst er mer «min» enn de andre har skrevet, som jeg gjør til mine. Men jeg må kunne gjøre dem til mine, tilføre noe eget, derfor gjør jeg aldri en av de fineste sangene jeg vet, «Georgia On My Mind», røper Berg.

Som låtskriver har andre sunget hans sanger – tidvis før ham på plate. Nå slipper han flere av dem ut på «Nye spor».

– Jeg gjør mine sanger på min måte. Av og til går låtene sin egen vei, andre ganger min vei, sier Eigil Berg.

.: Gitte Johannessen, NTB .:. 02.06.2018 :.
 


Utviklet av Atilla Moen-Duran