Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 02:05:56

Vis vaktene hjem / Jeg har sett

24.06.2018
Eigil skriver videre om låtene på Nye spor. Her litt info om "Vis vaktene hjem" og "Jeg har sett". På bildet: Eigil med Frode Alnæs i studio 2017.

Vis vaktene hjem (en drøm)


- I 2015 inviterte Josefine Visescene til Bestillingskonsert. Jeg var i godt selskap sammen med Alfred Janson, Arild Andersen, Ragnar Bjerkreim og Frode Alnæs, vi skulle alle presentere nye låter denne kvelden. Per Mathisen og Rune Arnesen satt i kompet, og jeg hadde med meg tre nye låter, to av dem fant senere veien til utgivelse på Nye spor. Jeg spurte Frode Alnæs om han kunne steppe inn på sparket og krydre urframførelsen der av «Vis vaktene hjem», og Frode stilte.

Året etter kunne Ingrid Bjørnov overrekke pris for «Årets beste tekst» til Ingvar Hovland for nettopp denne teksten, og «Vaktene» fikk sin andre framføring, denne gang på Victoria Jazzscene med Elisabeth Moberg, der bl.a. Jørun Bøgeberg satt i kompet. Etter det fant den veien til sceneframføring i konserter jeg hadde med Trond Granlund og i kirkekonserter med Ingvar Hovland. Flere begynte å etterlyse en innspilling, og det ble flere innspillingsrunder før den rette stemningen falt på plass, da nok en gang med Frode på gitar. På 60-tallet hadde Vreeswijk sin «I natt jag drømde», Ingvar har også med en undertittel (en drøm) i denne dessverre fortsatt så aktuelle teksten.

«Vis vaktene hjem» ble først utgitt 2. mai 2018, da som andre single i forkant av albumet Nye spor.


Jeg har sett


Jeg registrerer at «Belfast Cowboy», en hyllest til Van Morrison fra Indigo-albumet, fortsatt blir spilt på radioen. Det skjer jo mye i den låta, «Jeg har sett» er i samme familie, men langt enklere. Vi kunne godt klint til med gospelkor og blåsere også her, men låta i seg selv er enklere, og vi lot innpakningen også være «basic». Jeg ba Lasse Hafreager tenke hvordan Garth Hudson ville lagt orgelet bak en vokal fra Van the Man. Jeg nevnte Bonnie Raitts slide-uttrykk for Geir Sundstøl som selvsagt tvert skjønte hva jeg mente. Også munnspillet kom på plass fra Geir etter at jeg så vidt fikk nevnt for ham at jeg kanskje tenkte munnspill som et passende krydder her.

Jeg er glad i denne teksten fra Ingvar, med litt nesten bibelske undertoner av og til, men med kjærligheten som bakteppe. Vi hadde en annen variant av denne, litt mere finurlig arrangert, men jeg er glad vi gikk for denne enklere varianten, langt mere basic i formen. Jeg følte vi trengte en sånn type låt til det første albumet.
   Fra Bestillingskonserten på Josefine Visescene 2015.
   Fra venstre: Alfred Janson, Eigil, Ragnar Bjerkreim, Arild Andersen, Frode Alnæs.Utviklet av Atilla Moen-Duran