Printed from Eigil Bergs homepage - 28-09-2023 05:09:07

Viktig mann i norsk rock

06.07.2018
Fra Cool Cats til sjef for Kalvøyafestivalen. Paul Karlsen har litt av en historikk. Mye av det er nedtegnet i Leif Gjerstads nye bok om Kalvøyafestivalen. Eigil har skrevet noen ord.

Foto: Dagfinn Tranberg

- Paul Karlsen var sammen med Ole A. Sørlie en av nøkkelpersonene i det norske bandet Cool Cats (1958 - 1967).
Cool Cats' 1964-single  «I’m A Hog For You» / «Poison Ivy» på Sonet var utgangspunkt da bandet jeg spilte i FØR Morgans øvde inn disse
to Leiber/Stoller-klassikerne (orignalt lansert av Coasters flere år tidligere, men det visste ikke vi da).
I 1968 fulgte de samme to herrene, Karlsen og Sørlie, hverandre inn i bandet Happie da Cool Cats hadde gitt seg.
Men det var Kalvøyafestivalen som virkelig satte Paul Karlsen på det store kartet her hjemme. Fra den spede starten i 1971 fram til 1997 fikk Kalvøyafestivalen besøk av Dylan, Cohen, Zappa, Bowie, Peter Gabriel, Van Morrison, Neil Young og U2, for å nevne noen av de store utenlandske.
Historien om Kalvøyafestivalen og om Paul Karlsens rolle der er nå sammenfattet i bokutgivelse. Da forfatter Leif Gjerstad markerte utgivelsen av boka i Bærum og i Oslo nylig, ble det samtidig et treff blant mange som har betydd mye - for hverandre og for meg. Her var Asle Nilsen (NJS-bassist og senere lydansvarlig på Festivalene), Svein Engebretsen (lydtekniker på NJS' "Hot Line" og også lydansvarlig på øya), Knut Reiersud, som jo spilte der og hoffotograf på øya Dagfinn Tranberg, som også var ansvarlig for "Alhmabra"-coveret, for bare å nevne noen. Det var forresten Dagfinn som også tok bildet av Paul Karlsen og meg ved utgivelsesmarkeringen i Bærum.
Jeg gjenopplever mange fine opplevelser, fra Zappa til Neil Young, når jeg leser boka nå, en bok som så absolutt kan anbefales.Utviklet av Atilla Moen-Duran