Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 01:05:56

Om Afrodite / Vi tåler en vinter

25.07.2018
Eigil forteller videre om et par av låtene på Nye spor, denne gang "Afrodite" og "Vi tåler en vinter". Bildet: Med Terje Gewelt i studio.

Afrodite


- Dette var den første av de 20 «Nye sporene» som ble innspilt. Det var første dag i studio, og Terje Gewelt, sammen med NRK-tekniker Øystein Halvorsen satte an en stemning vi ville prøve å beholde på resten av de rolige innspillingene denne dagen. Ingen av disse rolige balladene fikk ny sang etterpå, slik som jo ofte er tilfelle i plateinnspillinger. Vi ville prøve å fange en stemningsfull atmosfære der og da, det var målet. Og Terje var selvsagt en fryd å jobbe med. En artist i verdensklasse med adskillige albumutgivelser i eget navn og med et marked langt utenfor Norges grenser. Terje kom rett fra Karin Krog-turné til våre innspillinger. – Afrodite steg opp fra vannet, også som turistattraksjon flere enn ett sted i Syd-Europa,  like hårdnakket påståes det at det var nettopp her hun steg opp (med souvenirkiosk rett ved).  Ingvars Afrodite-bilder setter nok assosiasjoner i sving hos mange av oss. Var det noen som snakket om å forstå kvinnen? Eller kanskje mannen, for den saks skyld?

Vi tåler en vinter


- Denne ble også til under skriveoppholdet i Kenneth Sivertsen hus på Bømlo. – Nydelig tekst fra Ingvar. Det var et ganske bevisst eksperiment å nærmest hviske fram teksten med mye luft i fraseringen, jeg synes det kledde stemningen her. Solopartiet deles faktisk mellom Wallumrøds orgel, Sundstøls munnspill og mitt piano, det hele glir fint i hverandre, synes jeg. Jeg tror det var Rune Arnesen som foreslo å holde refrenget like «nede» som versene, det at jeg går fra moll til dur i refrengene var stigning nok, mente Rune, han hadde jo helt klart rett. Husker jeg var imponert da David Wallumrød spilte sitt nydelige tonevalg på Wurlitzer’n rett fra akkordskjemaet mitt. Det ble en av mine favoritter på albumet, denne her. "Vi tåler en vinter" ble urframført i Egersund kirke i 2017.


    Bildene over: Eigil med Terje Gewelt i NRK-studio oktober 2017
   En romersk variant av Afrodite, her i "Venus' fødsel", slik hun blir framstilt  av
   renessansemaleren Sandro Botticelli i 1486.
Utviklet av Atilla Moen-Duran