Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 06:06:20

Om "Kloden er rund"

05.09.2018
Eigil forteller litt om bakgrunnen til siste låt på Nye spor, "Kloden er rund".

Kloden er rund


- "Kloden er rund" er egentlig skrevet i 1969 da jeg var 20 år gammel. To favorittplater jeg hadde kjøpt året før var The Yard Went On Forever og A Tramp Shining, begge med den irske Shakespeare-skuespilleren Richard Harris og med musikk av Jimmy Webb. Jeg hadde kicka voldsomt på Brian Wilson’s Heroes and villains og Pet sounds, og singlehit’en fra A Tramp Shining "Mac Marthur Park" var det fineste jeg hadde hørt, jeg kjøpte to eksemplarer av singlen for sikkerhets skyld ...

Jeg husker jeg leste i New Musical Express at den neste Beatles-singlen også ville vare drøyt sju minutter, og jeg husker jeg tenkte; "Yes! Dette er framtida. Ingen stengsler, alt er lov!" Ble vel litt skuffet da Beatles’ "Hey Jude" viste seg å være en ganske streit pop-låt, men med en outro som varte og rakk så den klokka inn på sju minutter pluss.

Jeg lagde noen sånne "store" låter på den tida. En av dem, "Harmony" fant veien til Alhambra-albumet i 1981, en av de andre var "Art Of Life", en låt jeg skrev ferdig på den tida med både tekst og musikk. Jeg sa meg såre fornøyd, men visste ikke hva jeg kunne "bruke" en sånn låt til. – 40 år senere sendte jeg "Art Of Life" over til Ingvar Hovland i håp om å kunne lirke til en norskspråklig gjendiktning sammen med Ingvar. Jeg var på turné nord i landet med A/S Dameteater & Søn da vi flikka til den norske gjendiktningen via fax og mail, igjen sa jeg meg, og nå også vi, oss begge såre fornøyd, både Ingvar og jeg, men lurte fortsatt på hva vi kunne bruke en sånn type låt til. Nå får det stå sin prøve. Vi kunne brenne av et par budsjetter på svære arrangementer eller kle den helt naken, kun med meg og Wurlitzer-pianoet. Vi gikk for den nakne varianten. Når jeg skriver dette, gleder det mitt hjerte at nettopp denne blir fremhevet i anmeldelsene.

«Kloden er rund» fikk sin urframføring fra scenen på release-konserten vi hadde for Nye spor i Oslo 22. mai 2018.

En video med regi av Bjørn Melbye ble sluppet 27. mai 2018. Videoen ligger her.

   Eigil med Bård Ingebrigtsen i Amper Tone Studio desember 2017 - foto: Bjørn Melbye

   Mannen som mikset Nye spor sammen med Eigil i Amper Tone Studio - Bård Ingebrigtsen.
   Foto: Bjørn Melbye
Utviklet av Atilla Moen-Duran