Printed from Eigil Bergs homepage - 28-09-2023 06:09:10

Produsent: Nils B. Kvam

02.02.2019
Popsenteret i Oslo profilerer NJS fredag, da skal de ganske sikkert innom navnet Nils B. Kvam. Eigil har skrevet noen ord om en viktig mann i norsk rock- og musikkhistorie.

Eigil skriver:
- Nils B. Kvam begynte som gitarist i Morgans i 1968 og spilte på bandets siste single "Stantia's Song"/"Lonely", en innspilling som ble gjort i Arne Bendiksen Lydstudio der legendariske Jan Erik Kongshaug var tekniker. Kongshaug ble så imponsert over Nils' tekniske innsikt og musikkforståelse at det ble tilbud om ansettelse i studio, og Nils slo til.
Da NJS i 1973 fikk tilbud fra Polygram om én dag i studio for å spille inn et helt album, sa Nils; "Kom til meg så bruker vi den tiden vi trenger før vi sier oss fornøyd". Nils hadde tilgang på Bendiksen-studio, han hadde samtidig startet sitt lille idealistiske On Records, NJS takket (selvsagt) ja til tilbudet, og det viktige samarbeidet mellom NJS og Kvam var i gang:
Albumene "Hold On!" og "Rock Machine" (begge 1974) og "Let's Boogie" (1975) ble alle innspilt i Bendiksen-studio med Nils som produsent. Med "Get It On" (1976) fortsatte samarbeidet i Talent Studio, da med Jan Erik Kongshaug som tekniker, før det store gjennombruddet kom med "Close Up" (1977), innspilt i Rosenborg Studio og nok en gang med Nils som produsent. Samlingen "Flashback" som ble utgitt for det utenlandske markedet i 1977 besto av NJS-låter hentet fra de to siste Kvam-produksjonene, så også dette NJS-albumet må sies å være en ren Nils B. Kvam-produksjon. Flere andre produsenter skulle produsere NJS i årene som fulgte, men i 2001 var det comeback for samarbeidet da NJS igjen inviterte Nils tilbake i produsent-stolen for innspillingen av "Indigo". Også på albumet "Eigil Berg - Låtskriver" i 2011 var Nils hentet inn, da som co-produsent.
Nils' plateselskap On Records huset også artister som Junipher Greene, Undertakers Circus, Høst, 2nd Evolution Corps og Geir Lystrup.
Nils' merittiste omfatter også produksjoner med BigBang, Vazelina Bilopphøggers, Freddy Lindquist, Drama, Gartnerlosjen og "Sammen for livet"-konseptet, for å nevne noen.
Og til de av dere som har dobbelt-albumet "HIStory" med Michael Jackson fra 1995: Sjekk coveret og se hvem som får spesiell takk - Nils B. Kvam !!! (Utrolig, men sant !!!)


   Nils og Eigil i 2011

   Morgans 1968; Arne Løvlien, Eigil Berg,  Nils Kvam, Per Bråten, Ole-Jacob Edna

   Nils i Talent studio under innspillingen av "Get It On" i 1976

     Troféutdeling til NJS og produsent Kvam for "Get It On" 1976

   Troféoverrekkelse i Oslo Konserthus for "Close Up" 1977

   Forsiden på Musikkpraksis desember 1985

   Tekniker Per Sveinson og produsent Kvam under innspillingen av "Indigo" 2001

   Co-produsenter for "Låtskriver": Nils og Eigil 2011

   Nils B. Kvam i perioden med Morgans, 1968Utviklet av Atilla Moen-Duran