Printed from Eigil Bergs homepage - 28-09-2023 04:09:29

Alfred Janson har forlatt oss

21.05.2019
Eigil har skrevet litt om samspill med Alfred Janson i studio og på scene. Hør Alfred i "Janus Madame" (ved ca. 1:41) her og "Apotekerens tango" her.

Eigil skriver:

- Jeg tror det var på en konsert med Alf Cranner jeg tok mot til meg og spurte Alfred Janson, som var Cranners akkompagnatør den kvelden, om han kunne tenke seg å fargelegge et par av låtene mine til NJS' innspilling av "Indigo"-albumet. Og Alfred sa seg mer enn villig, men ville gjerne høre låtene først. Jeg sendte over demoer og besifring, vi ble enige om tid i studio, og jeg følte Alfred ble tatt i mot av tekniker Per Sveinson som den legenden han jo var. Da Alfred la rullingspakka på bordet (dette var i 2001), droppet Sveinson røykeforbudet i kontrollrommet en stund mens Alfred var i gang med anekdoter fra et langt liv i musikkens tjeneste. Blant annet fikk jeg høre fra innspillingen av filmen "Ägget är löst", en film av to av mine helter Hasse&Tage, der Alfred hadde musikken.
  Under "Indigo"-innspillingene spilte Alfred Janson trekkespill, eller "flenga" som han kalte det, på "Janus Madame" og "Apotekerens tango". Gitarist Stein Bull Hansen uttrykte senere stolthet over å ha spilt mot Alfred bl.a. i den lange outroen på "Janus Madame". Nydelig tonevalg fra dem begge, spør'u meg ... - Også "Apotekerens tango" fikk krydder fra Alfred, der i samspill med Atle Sponberg på fiolin (du verden for noen kapasiteter vi har fått spille med i studio opp gjennom åra!). Alfred konsa på musikken, men ba meg sende ham teksten etterpå så han fikk gått mere inn i dem, som han kalte det. I studio kommenterte han bare at han synes det var to fine låter. Ut fra musikken. Og han ga uttrykk for at han likte det han hørte ...
Flere år senere fikk jeg æren av å dele scenen med Alfred, denne gang da vi begge var invitert av Josefine Visescene med "bestillingsverk" på tampen av 2015.
Dette er bare to av mine opplevelser med denne eminente musikeren. Gå tilbake til Odd Børretzen, Lars Martin Myhre, ja gå helt tilbake til Nora Brockstedts glansdager, og du kan høre denne trollmannen skape stemninger som vil leve videre - lenge ...
   Alfred Janson i Rosenborg studio under innspillingen av "Indigo" (foto: Nils B. Kvam)

   Fem komponister invitert med bestillingsverk til Josefine Visescene i 2015,  fra venstre Alfred
   Janson, Eigil, Ragnar Bjerkreim, Arild Andersen, Frode Alnæs (foto: Anne-Grethe Dahlen)

Utviklet av Atilla Moen-Duran