Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 13:06:01

Med stor takk til Dr. John

08.06.2019
En av de viktigste brogyggerne innen pianomusikken fra New Orleans har gått ut av tiden. Eigil har skrevet noen ord.

Mac Rebennac, bedre kjent som Dr. John, har gått av scenen for godt. Men musikken hans vil leve videre for meg og for alle dem som setter pris på den arven han videreførte. Arven fra Professor Longhair, James Booker, Albert Ammons, Huey "Piano" Smith og pianospillet til Ray Charles for den saks skyld.
Mange ble klar over Dr. John gjennom avskjedsfilmen til The Band, Martin Scorseses "The Last Waltz", der han framførte "Such A Night" på en måte som ga både ham og oss en klassiker, en klassiker han også pleide å slutte konsertene sine med.
Jeg opplevde ham første gang på scenen i New Orleans i 1984 og så ham etter det både i New Orleans og New York, foruten i Oslo. En gang i Oslo i samspill med selveste Maria Muldaur.
Min siste Dr. John-opplevelse fra scenen fikk jeg i 2015 da jeg valfarta i ens erend med Timeekspressen til Kongsberg, da han nok ikke virket så "helt pigg". Men han leverte, som han alltid gjorde da jeg fikk oppleve ham.
I 1988 tok jeg "brevkurs" fra ham. Med tilsendte noter og kassetter(!) var det bare å sette i gang
med studier fra "The Night Tripper". Her fortalte han blant annet om hvordan de forskjelligste stilskaperne og tradisjonsbærerne fra New Orleans ville satt sin signatur på de samme turnarounds og licks, alle fra Fats Domino til Lloyd Glen og Allen Toussaint. Her fikk jeg til og med innsyn i et helt pianostykke han kalte "Huey Smith Turnaround Song" som jeg stolt klarte å lære meg. Jeg prøvde å fortelle litt om denne arven i både tekst og toner i min egen "Svart magi" (fra albumet 11 sanger med NJS i 2014).
Dr. John dukket også opp i den aldeles glimrende TV-serien "Treme" om New Orleans etter Katrina, en sereie som absolutt verdt å sjekke ut.
Blant svært mange anbefalelsesverdige plater med Dr. John er en av mine absolutte favoritter "Goin' Back To New Orleans" (1992) der han viser hele mangfoldet, men også den helt nakne varianten han ga oss i "Dr. John Plays Mac Rebennac".
Vi er mange som skylder ham stor takk. Han har betydd så mye for så veldig mange av oss ...Utviklet av Atilla Moen-Duran