Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 02:05:21

Hvordan oppsto navnet NJS?

28.12.2019
Det er stadig de som spør hvordan New Jordal Swingers-navnet oppsto.
Eigil har skrevet en "innføring" om opprinnelsen til navnet.

Eigil skriver:

- Jordal Amfi i Oslo var arena for rock'n'roll-konserter på slutten av 50-tallet, bl.a. med  legendariske konserter i 1958 og 1959, med rockere som Little Gerhard, Roald Stensby og Per "Elvis" Granberg.
Det var nordisk mesterskap i rock der særlig Per "Elvis" var en stor favoritt. Granberg ga ut både EP og flere singler. Jeg husker jeg hørte ham på Dovrehallen i Oslo på midten av 60-tallet med et storband der han også sang Sam Cooke. Det var på denne kroa Ivar Hovden og jeg klekket ut idéen om å starte band noen år etter. I 1966 spilte jeg i Morgans, et band som for det meste gjorde britisk beat-musikk fra band som Kinks, Yardbirds, Manfred Mann, Small Faces og The Who, før vi kom opp med eget stoff på plate. Men jeg var fortsatt veldig fan av den opprinnelige rock'n'roll-musikken fra Elvis, Chuck Berry og Fats Domino, og jeg føler at Morgans også hadde troverdige og ærlige versjoner av disse stilskapernes musikk fra 50-året på repertoaret, i likhet med Animals, Stones, Beatles og Kinks som hentet fra samme tradisjonen.

En kveld i 1966 ble Morgans hyra inn for å spille på Ringen kino i Oslo under nypremieren til Elvis' tredje film "Jailhouse Rock" (opprinnelig fra 1957). Granberg var i kinosalen og skjønte kanskje at særlig vokalisten i Morgans viste forståelse også for dette repertoaret. I alle fall fikk jeg en telefon i 1971 med en forespørsel om å fikse et backingband for Per "Elvis", han skulle ha comeback på en Elvis-festival på Soria Moria kino i Oslo sommeren 1971. Jeg kontaktet Ivar Hovden som hadde spilt sax på B-siden av Morgans-singlen "Eilas". Ivar hentet inn Per Hellerud, vi var innom et par bassister før vi skjønte at Erik Østerås var Mannen. Erik hadde spilt med Bjørn Krokfoss tidligere, og Bjørn ble med i den første bandutgaven av Granberg med NJS på Soria Moria Kino i Oslo august 1971. Vi som backet Granberg denne konserten var Berg, Hovden, Østerås, Hellerud og Krokfoss.

I 1972 var jeg på reise rundt om i Europa. Jeg hadde møtt Ivar i Paris og hørte at Granberg ønsket å gjenta suksessen fra året før, men jeg hadde ikke lyst til å reise hjem til Norge kun for denne ene konserten. Det var på denne tiden jeg skrev det som skulle bli "Queen Of The Night"/"Long Distance Man" i London, sommeren 1972. Odd Sapiraa overtok min rolle bak pianoet, John Kolloen steppet inn på trommer, så Granbergs backingband på Soria Moria august 1972 var Hovden, Østerås, Hellerud, Kolloen og Sapiraa. Samtidig hadde Granberg, som da jobbet som selger på plateselskapet Phonogram, fått gitt ut sitt første album "Rock'n'roll Forever". Produsent her var Mikkel Aas, og det var han som døpte studiobandet på denne LP'en New Jordal Swingers. Et band med studomusikere som besto av bl.a. Øystein Sunde, Nipe Nyrén, Iver Kleive og Johnny Sareussen.

I september 1972 var jeg tilbake i gamlelandet, og det  var satt en god del konserter med Granberg både i Danmark og i Norge, nå med det som skulle bli den første besetningen av scenebandet NJS: Eigil Berg, Ivar Hovden, Per Hellerud, Erik Østerås og John Kolloen.

I 1973 var det duket for konserter og turnéer med Granberg og NJS, fortsatt i Danmark og i Norge, ikke minst med konseptet "Back To Rock" hvor Granberg med NJS turnerte sammen med Jonas Fjeld Band og Jan Rohde, bl.a. med TV-overføring fra en av konsertene vi gjorde på Chateau Neuf i Oslo. Sjekk ut "Great Balls Of Fire" fra konserten her.
I Oslo var Njårdhallen, Colosseum kino, Dovrehallen og Club 7 også steder vi gjorde konserter, men det ble mer og mer turnéer rundt om i landet. Jeg var i studio med Ivar og Undertakers Circus som spilte inn en norsk versjon av "Queen Of The Night", som ble til "Nettenes prinsesse" og som kom ut på "Ragnarock"-LP'en deres samme året.

I 1973 kom Granberg med LP nr. 2, "Real Rock'n'roll", og nok en gang ble studiobandet på plata kalt New Jordal Swingers på baksiden av coveret. Her var kapasiteter som Terje Rypdal, Arne Schultze og Johnny Sareussen. Første gang scenebesetningen av NJS var samlet i studio var i september 1973 da scenebandet NJS backet fire rockere, Trond Granlund, Øyvind Johannessen, Ole Andersen og Jan Lauritzen. Denne LP'en ("Rock") kom ut i november 1973. November var også måneden NJS startet innspillingen av sin første LP, "Hold On!" under produksjonsledelse av Nils B. Kvam, gitaristen jeg hadde spilte med i Morgans tidligere.

1974 var året det store gjennombruddet kom for Eigil Berg, Ivar Hovden, John Kolloen, Per Hellerud og Erik Østerås som New Jordal Swingers, da "Hold On!" ble lansert i januar og "Nut Rocker" slo an på radio. I februar dette året var det første gang jeg ble invitert med Granberg i studio sammen med Jan Garbarek, Pete Knutsen, Arne Schultze, Svein-Erik Gaardvik og Johnny Sareussen. Ved denne utgivelsen senere på året var scenebandet NJS blitt et såpass merkenavn at bandnavnet for første gang også ble gjengitt på forsiden av coveret til Granbergs tredje LP "Rockabye, Rollabye". Og for første gang ble de enkelte navn i studiobandet (der jeg stolt kunne blitt kreditert sammen med selveste Jan Garbarek) anonymisert på baksiden av coveret. Omtrent samtidig var jeg i studio med Lillebjørn for piano på "Haba Haba", og NJS var allerede i gang med LP nr. 2 "Rock Machine". Med nok en singlesuksess med "Nå må'ru slutt' opp med å se på meg sånn" og "Ælve-Rock" var kursen staket ut, det var bare tid til enkelte spredte gjesteopptredener med Granberg. Den virkelige suksessen for NJS tok av dette året med rundt 200 konserter pluss flere plateutgivelser årlig i årene som fulgte. Senere kvitterte vi for suksessen med å invitere Granberg som gjest på noen av konsertene våre i Oslo Konserthus.

Det var først under en fotosession med Dagfinn Tranberg i 1979 at vi fikk høre at ordet "Swingers" kunne ha helt andre betydninger. Dagfinn var da sammen med en hip dame fra New York som sa seg veldig nysgjerrig på å få møte noen fra "Swingers"-miljøet i Norge under en fotosession. Det var da først vi skjønte, etter at vi ble fortalt ...

For videre info om NJS-historikken de neste 45 år fram til i dag, se Tom Sundes unike NJS-sider her.

   Per "Elvis" Granberg med NJS 1973

   Granberg på scenen med NJS 1973

   Pressefoto til NJS' første LP "Hold On!" 1973

   ROCK-albumet november 1973

   NJS under innøving til "Hold On!" 1973.
   Øverste rad: Eigil, Ivar Hovden og John Kolloen. Nederst: Per Hellerud og Erik Østerås

   "Rock'n'roll forever" 1972

    "Real rock'n'roll" 1973

   "Rockabye, Rollabye" 1974

   "Hold On!" 1974

   "Rock Machine" 1974
Utviklet av Atilla Moen-Duran