Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 01:05:29

Strawberry Fields

10.03.2020
Eigil poserer med Nils B. Kvam og Steinar Berthelsen på historisk grunn. Eigil har skrevet noen ord.

- Jeg var med Nils Kvam og Rune Holtet på 40-års markeringen for Sgt. Pepper-utgivelsen da jeg måtte innrømme overfor Rune at jeg aldri hadde vært i Liverpool. "Det må vi få gjort noe med", repliserte Rune, og få dager etter var reisen bestilt, i hovedsak med Nils, Rune og meg. Kanskje andre også ville bli med? Noen få forespørsler etter var vi et følge på 11 med gode venner på pilegrimsferd, Steinar Berthelsen, Tom Sunde og Kristian Lindeman blant dem.
Tom foreviget oss ved Strawberry Fields-inngangen, og jeg reflekterer over hva Lennon har betydd for så mange av oss. Han skrev Strawberry Fields inn i rock-historien med Beatles' mest spennende single, den første de ga ut i 1967. Og den eneste som ikke toppet listene i UK, den ble holdt tilbake av Engelbert Humperdincks "Release Me" - Tenke seg til!
McCartney og George Martin ga mange ungdommer et første møte med piccolo-trompet på "Penny Lane", og mellotronen som åpnet den andre A-siden på denne singlen, "Strawberry Fields Forever", var nok et første møte med mellotron-lyder for de fleste av oss da.
Få måneder etter denne åpenbaringen av en låt leverte Lennon det som i mine ører kanskje er den ultimate Beatles-klassikeren "A Day In The Life" før han samlet en hel verden i "All You Need Is Love" og rundet av året med "I Am The Walrus". Han skulle videreføre kompleksiteten året etter med ting som "Happiness Is A Warm Gun" samtidig som han kledte seg dønn naken i perler som "Julia".

Bob Dylan sluttet sitt siste album med originalmateriale Tempest (2012) med "Roll On, John" - en hyllest til Lennon med klare referanser. Mannen som startet The Quarrymen som ble til The Silver Beatles før de erobret verden og utdannet oss musikalsk fortjener sin status. Og Strawberry Filds lever videre - både i Liverpool og i New Yorks Central Park - og i lytteropplevelser hos millioner!

   Steinar Berthelsen, Nils B. Kvam og Eigil ved Strawberry Fields i Liverpool 2007
   Foto: Tom Sunde


   John Lennon 1967


Utviklet av Atilla Moen-Duran