Printed from Eigil Bergs homepage - 29-09-2023 07:09:12

«Strong Wind» - aktuelt gjenhør?

18.04.2020
NJS spilte inn sin første video i 1988. Se «Strong Wind» her.
Eigil har skrevet noen ord.

- Etter "Graffiti"-innspillingene i 1985 med produsent Mike Vernon (David Bowie, Fleetwood Mac, Bluesbreakers etc.) ble NJS invitert av Mike til England for å samarbeide på nok et album. NJS takket ja, og i 1988 hadde vi noen intense innspillingsuker i England til det som skulle bli NJS' første utgivelse også på CD; "Songs For The Weekend". Etter innspillingene ble jeg igjen noen dager i studio for å mikse det hele sammen med Mike, og "Lafayette" og "Toot Toot", begge med gjesteopptredener av selveste Geraint Watkins på trekkspill,  skilte seg raskt ut som single-kandidater. "Undercover Lover" ble profilert som det tradisjonelle up-tempo-rock'roll-innslaget, og Mike ga oss til og med muligheten til en førstegangs-innspilling av John Hiatts "I Got Your Number". Bjørn og jeg gjorde en duett som Vernon (sammen med Pete Wingfield) hadde skrevet til Everly Brothers, men som skjærte seg for de legendariske brødrene, da de under innspillingen begynte å krangle i studio! Likevel - da NJS skulle gjøre sin aller første video, falt valget på "Strong Wind", en låt jeg fikk idéen til under et arbeidsopphold i Nashville et par år tidligere, da med en helt annen tekst - men det er en annen historie ...

Turid Øversveen, som vi kjente fra "I Ruta"-opptakene med NJS noen år tidligere, hadde regien.
Opptakene ble gjort på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden, der vi pleide å rigge oss til for intense øvingsøkter i perioder på 80-tallet. Vi hadde et samarbeid med Flyktningerådet i 1988, noe som vel også skulle komme til å prege videoen av "Strong Wind". NRK var eneste mulighet for å få vist en video i 1988, men det skulle litt til å konkurrere med million-budsjetterte videoer med Michael Jackson produsert av Martin Scorsese og "dess like", det var omtrent på på samme tid at a-ha's vodsomt påkostede video-gjennombrudd med "Take On Me også så dagens lys, så det var i det hele tatt ganske så rått parti. Jeg tror vi brukte hele vårt lille reklamebudsjett på å finansiere denne vår første video, og enden på den visa var at "Strong Wind"-videoen ikke ble vist på NRK i det hele tatt!

Men så fikk vi i alle fall YouTube, og om ikke oppløsningen er optimal, er i alle fall muligheten der nå for å se NJS anno 1988 i "Strong Wind".  Videoen kan du altså sjekke ut her.

    Foto: Helge Jørgensen

    Songs For The Weekend - 1988

    CD-utgaven av "Alhambra" (2007) med "Strong Wind" blant bonussporene i kapittelet "Musikk & tekst: Eigil Berg - gjennom fem 10-år"

    NJS-utgaven bak "Songs For The Weekend" og "Strong Wind": John Kolloen, Bjørn Kristiansen, Eigil Berg, Ivar Hovden, Einar "Wallen" Mjåland - Foto: Helge Jørgensen


Utviklet av Atilla Moen-Duran