Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 01:05:34

Gitarlegenden jubilerer

14.07.2020
Markeringen av gitarlegenden og jubilanten Bjørn "Krisa" Kristiansen fortsetter med nok en fyldig avishyllest og flere bilder.

Ikke mange i Norge kan kalles genuine gitarlegender, men Bjørn "Krisa" Kristiansen er utvilsomt nettopp det. Med solid karriere i både Aunt Mary og NJS er han en av de gitaristene i Norge som har satt sine spor og inspirert utallige til å ta opp gitaren. Her er enda et knippe bilder fra den store markeringen av jubilanten på Saltholmen 8. juli 2020.

(Under samtlige bilder, 11 i tallet, finnes Fredrikstad Blads solide artikkel om jubilanten.)

   Eigil og Bjørn

   Eigil, John Kolloen, Anders Sinnes

   Festgeneral Reidar Jensen og Anders

   Rockarkeolog Harald Otterstad, Svein Gundersen og Bjørn

   Eigil og gitarvirtuos Jon Pettersen

   Øivind Madsen

   Kolloen, Sinnes, Anne-Grethe

    Jon og Reidar

    Anders og Anne-Grethe

   Eigil og Bjørn

   Eigil og Jubilanten


«Krisa» – en musiker av hjertet


Av Geir Løvli, Fredrikstad Blad
Publisert: 08. juli 2020, kl. 06:26

Selvlært startet Bjørn Kristiansen fra Kråkerøy sin musikerkarrière i 1969, 19 år gammel. Siden har han levd av å «spelle». Nå fyller «Krisa» 70 år.– En markant og høyt respektert musiker som var med på å forme norsk rock på 1970-tallet. - Bård Ose, NRK Radio-medarbeider og pop- og rockehistoriker i Norsk Pop & Rock Leksikon.

– En musiker av hjertet, og et tvers gjennom fint menneske. - Øivin Fjeld, musikerveteran, gitarbygger og -reparatør.

– Han var ikke den beste studiogitarist, men live er og blir han min «Guitar Hero». Sjekk Spotify-låten «Gotta Feel Something» 3.20 ut i låten! - Svein Gundersen, musiker, komponist og produsent.


Høflig avslag


Mannen som de tre uttaler seg om, er Bjørn «Krisa» Kristiansen, Fredrikstads eminente gitarist, vokalist og komponist som fyller 70 år onsdag 8. juli. Hovedpersonen selv ønsker ikke å si så mye i anledning av åremålet. Høflig avslår han FBs forespørsel om et bursdagsintervju.

– Jeg takker for interessen, det gleder meg virkelig. Men beklageligvis føler jeg meg ikke helt pigg, forklarer Kristiansen. Og tilføyer at det av åpenbare grunner heller ikke vært flust av spillejobber den senere tid.
Runder 70 år


«Krisa» er dog innforstått med at han får omtale i avisa når han 8. juli runder de 70. Kristiansen er mest kjent som gitarist og sanger i Aunt Mary, det progressive tungrockbandet som i årene 1969–1973 virkelig satte Fredrikstad på rockekartet. Bjørn er den eneste som har vært med i alle besetningene som Aunt Mary har hatt gjennom vel 50 år. Bassist Svein Gundersen (71) ga seg i 2012. De to er de gjenlevende av kvartetten som i årene 1970–1973 utgjorde den mest klassiske utgaven av bandet.


Frontmann og grunnlegger Jan Groth døde 27. august 2014, trommeslager Ketil Stensvik 25. april 2015.

Av de øvrige medlemmer som Aunt Mary har hatt, må vi nevne mossingen Per Ivar Fure (fløyte, saksofon og munnspill). Han var med da Jan Groth våren 1969 dannet bandet som først het Progress. Til å begynne med trakterte Ivan Lauritzen trommene, før Ketil Stensvik tok over i 1970.

Startet i Danmark


Fure forlot bandet i 1971. Da hadde Aunt Mary allerede fått et solid navn, særlig i Danmark, der gruppen holdt sin aller første konsert i Vejle 11. august 1969.

Bandet ble lagt merke til. Snart var Aunt Mary oppvarmingsband på konserter med internasjonale storheter som Deep Purple, Jethro Tull, Ten Years After, Rory Gallagher og Muddy Waters.Første album, eller LP som vi sa den gang, ble utgitt i 1970 på Polydor, med tittel «Aunt Mary». Året etterpå utkom bandets mest kjente singleplate, «Jimi, Janis and Brian». Singelutgivelsen som fulgte i 1972, «Rosalind» slo også an, kanskje mest på grunn av B-siden, som var en fengende tungrockversjon av Edvard Griegs «I Dovregubbens hall».

Tom Skjeklesæther, kjent rockejournalist fra Halden, har beskrevet Fredrikstad-bandets stil slik:

– Aunt Mary serverte blytung rock før konseptet «heavy metal» ble myntet ... (Det) var det hardeste, mørkeste og høyeste av de (få) norske rockeband på første halvdel av 1970-tallet. Jeg vet fordi jeg måtte følge min lillesøster hjem fordi hun ble redd og begynte å grine da Aunt Mary spilte i Arbeidersamfunnet i Halden. (Konsertanmeldelse i FB 9/9-2017).

Unge, men dedikerte


– Vi var unge, men dedikerte. Det har «Krisa» selv sagt om oppstarten til bandet. Han var 19 år og selvlært på gitar. Men Svein Gundersen og Bjørn Kristiansen møttes lenge før det.

Førstnevnte uttaler:

– Jeg glemmer aldri da «Krisa» som 15-åring spilte en Kinks-låt på gitar for meg på gutterommet mitt. Det var som om jeg skulle ha fått besøk av Dave Davies! Dette var starten på et langt samarbeid.

– Siden 1969 har Bjørn «spelt», fortsetter Øivin Fjeld, og tilføyer at jubilanten en periode i unge år også jobbet som sveiser på FMV.

Gitaristene fra henholdsvis Borge og Kråkerøy har kjent hverandre i 40–50 år.

– Vi er gode kamerater, og vi har spilt sammen i ulike sammenhenger, eksempelvis i veteranbandet Fender Benders.Internasjonal klasse


Øivin betegner jubilanten som en foregangsfigur, ikke bare i rockemiljøet i Fredrikstad, men nasjonalt.

– Eller jeg kunne like gjerne ha sagt internasjonalt. «Krisa» tåler etter mitt skjønn å bli sammenlignet med hvilken rockegitarist det måtte være. Og: Han er alltid til å stole på, både privat og spillemessig. Hvis jeg skal «klage» på noe, er det at han faktisk er for tilbakeholden. Bjørn er en stillfarende og beskjeden mann.

Aktiv på ulike plan


Aunt Mary holdt det gående til 1973. I 1978 ble bandet gjenforent for første gang, og siden har det vært mange reunions, etter hvert også nye sammensetninger. Utover det har Bjørn Kristiansen opptrådt i en lang rekke av konstellasjoner. På 1970-tallet spilte han både i Alex Band og Georg Keller Band, i begge tilfeller blant andre sammen med Svein Gundersen, og på 1980-tallet medvirket han i fem år i en reorganisert utgave av New Jordal Swingers.I mellomtiden hadde «Krisa» utgitt to album som soloartist.

Ellers har han spilt/spiller eksempelvis i Pigalle Blues Band og Fender Benders. Og han har med årene medvirket på mange titalls av plateinnspillinger for andre artister, herunder både for de gamle bandkollegene Jan Groth og Svein Gundersen.

Gundersen istemmer: – Ikke bare var Bjørn bra på gitarsolo, han hadde også alltid fantastiske ideer når vi lagde låter sammen, med gitarriff av en annen verden og spreke harmoniseringer.
Utviklet av Atilla Moen-Duran