Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 02:05:43

Med Morgans i studio 1968

19.09.2020
"Morgans' innspiling av "Eilas" var første pianominne i et platestudio" skriver Eigil, og deler bilder og ord fra innspillingen i 1968.

Eigil skriver:
- Morgans første besøk i platestudio var i 1967 med "Trouble and Tea", der jeg var gitaristen i bandet. Intet piano der.
Men da jeg i 1968 hadde skrevet ferdig "Eilas" og Morgans tok med seg "Eilas" i platestudio, var det første gang jeg satt bak pianoet, nei, det var jo selvsagt et flygel, et stort flygel, som Roger Arnhoffs ABC-studio var utstyrt med. Selvsagt stor stas. Og et solid "pianominne". På scenen spilte jeg fortsatt gitar med Morgans, men etter utgivelsen av "Eilas" som Morgans' andre single skulle det bli piano også fra scenen.
Timingen her var ganske spesiell. Det var i april 1968 at Morgans, etter nesten to år med spilling rundt om, hadde en siste måned med konserter, men vi hadde sånn klokketro på disse to originallåtene, min "Eilas" og bassist Arne Løvliens "Sister Sue", at vi bestilte innspillingsstudio på eget initiativ.
Innspillingen skjedde i Roger Arnhoffs ABC-studio i Oslo i april, og vi "gikk runden" til plateselskapene uten særlig hell før C.C. Bøyesen i NorArtist forbarmet seg over oss.
"Eilas"/"Sister Sue" ble utgitt på single i august 1968, den ble tatt inn i varmen i norsk radio, men ble også spilt på BBC og i svensk radio. Kanskje noe av dette la grobunn for at "Eilas" skulle markere seg i Europatoppen høsten 1968?
Etter et utsolgt førsteopplag ble det trykket opp et andre opplag - OG - et tredje opplag!
Og da Morgans senere på høsten gikk på scenen med ny besetning, var det med både piano og orgel, sterkt inspirert av britiske Procol Harum.

- I 1975 ble Morgans-versjonen av "Eilas" for første gang utgitt i albumsammenheng av Phonogram på dobbelt-LP'en "Hot Socks, Norway Rocks".
- Og i 1976 ble Morgans' "Eilas" også utgitt av Sonet på et dobbeltalbum i vinyl med tittelen "Beat og piggtråd".
- Det var denne "Beat og piggtråd"-samlingen som ga Morgans-versjonen av "Eilas" den første CD-utgivelsen da Sonet ga ut "Beat og piggtråd" også på CD i 1989.
- I 2007 fikk Morgans-vesjonen av "Eilas" nok en CD-utgivelse, da det første solo-albumet "Alhambra" fra 1981 ble gjenutgitt på CD med bonuskapittelet "Tekst og musikk: Eigil Berg gjennom fem 10-år", der Morgans-innspillingen representerte 60-tallet.
- I 2012 ble Morgans-versjonen av "Eilas" hedret med innlemmelse i boka "Norske Klassikere" (Spartacus forlag).

Joda, mine første pianominner i et platestudio fikk da satt sine spor ...

Ti år etter Morgans-innspilligen ble "Eilas" spilt inn på nytt av NJS og utgitt på albumet "Turn On To The Music" (LP: 1978 / CD 2008), men det er en annen historie.

Og i dag er Morgans-innspillingen av "Eilas" fra 1968 også tilgjengelig digitalt, linken finner du her .

PS. Og siden han ikke er med på bildene her; på trommer i Morgans under "Eilas"-innspillingen var selvsagt Tom Paulsen.

   Ved pianoet i ABC-studio 1968

   Med Morgans-bassist Arne Løvlien

   Arne Løvlien, Eigil Berg og Per Bråten i kontrollrommet under innspillingen

   Eigil med tekniker Egil Andersen

   Sangpålegg: "Sister Sue" - Arne Løvlien med Eigil på samme mikrofon

   Ved pianoet under innspillingen i ABC-studio


Utviklet av Atilla Moen-Duran