Printed from Eigil Bergs homepage - 30-09-2023 20:09:51

29. november 1985: Graffiti utgitt

29.11.2020
Et av NJS' beste album fra 80-tallet var bandets 17. LP Graffiti, utgitt 29. november 1985, med NJS-hits som "Før lyset brenner ned", "Sammen er vi sterke" og "God gammal rock and roll". Se og hør "God gammal rock and roll" her.

Eigil Berg, Ivar Hovden, John Kolloen, Bjørn Kristiansen og Einar "Wallen" Mjåland sto bak det 17. NJS-albumet "Graffiti" fra 1985.
"Graffiti" ble innspilt i Rosenborg Studio i Oslo med den britiske produsenten Mike Vernon (David Bowie, Fleetwood Mac, Bluesbreakers etc.), men mikset i Chipping Norton Studios, Oxfordshire i England. Eigils "Før lyset brenner ned", som var utgitt på single et par år før, ble spilt inn på nytt til albumet i en langt mere "live"-versjon, og både denne og "Sammen er vi sterke" gikk helt til topps på NRK's Norsktoppen. Også "Bak en dør", "Byen lever" og "God gammal rock and roll" kom inn på samme liste, og "God gammal rock and roll" skulle befeste seg som NJS' faste avslutnings-nummer i årene etter. "Ikke se deg tilbake" var albumets up-tempo-rock'n'roll-innslag, men det var en stemningsfull ballade, "Som en fakkel", som i første omgang ble NJS-publikummets favoritt. Etter førstegangsutgivelsen i 1985 ble "Graffiti" utgitt på CD i 2007 med både outtakes og tidsriktige konsertopptak som bonusspor.
I 2011 ble NJS' "Graffiti" så tilgjengelig på alle digitale plattformer.
 
På NJS' nettsider heter det:
I ettertid er det mange som regner "GRAFFITI" som NJS' kanskje sterkeste utgivelse på 80-tallet. Allsidig og gjennomarbeidet musikalsk, dyktig produsert av engelske Mike Vernon og
inneholdene hele fem Norsktoppbidrag hvorav to toppet. "Sammen er vi sterke" og "Byen lever" var spilt inn tidligere i 1985, mens resten av låtene ble innspilt i Rosenborg Studios fra 14. til 28. oktober og mikset i London fra 3. til 8. november med utgivelse 29. november 1985. "GRAFFITI" var NJS' andre utgivelse med utelukkende norske tekster.
"Graffiti"-innspillingene resulterte også i et par spor som aldri så dagens lys på det endelige albumet; "Honeysuckle Rose", som er en akustisk gitar-instrumental fra Bjørn Kristiansen og originalen "Oh-LaLa", en låt Eigil Berg sang og som var skrevet av Einar "Wallen" Mjåland med tekst av Unni Jernberg (gift med Ivar Hovden). "Honeysuckle Rose" finnes som bonus-spor på CD-utgivelsen fra 2007 og begge finnes på den digitale utgivelsen "Outtakes & Rariteter" fra 2014.


   Fra venstre; Ivar, Bjørn, Eigil, John og Wallen - Foto: Helge Jørgensen

   I studio under Graffiti-innspillingen, fra venstre tekniker Per Sveinson, produsent Mike Vernon, Bjørn og Eigil

   Graffiti-besetningen av NJS - Foto: Helge Jørgensen

   Eigil ved orgelet i Chipping Norton Studios, Oxfordshire i England under mix av albumet, november 1985

   Graffiti-besetningen av NJS - Foto: Helge Jørgensen

   Ivar, Eigil og John i matpause under mix av albumet i England

   Fra fotosession til Graffiti-coveret - Foto: Dagfinn Tranberg

   Produsent Mike Vernon, tekniker Dick Plant og Eigil under innspillingen i Rosenborg Studio, sommeren 1985

   Pressebilde til utgivelsen - Foto: Ole Chr. Frenning

   Presseskriv fra Non Stop Musikkservice 29. november 1985

   Store ord om NJS - fra Slagerfabrikken - desember 1985

   NJS: GRAFFITI (LP: 1985 / CD: 2007 / Digitale plattformer: 2011)
Utviklet av Atilla Moen-Duran