Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 06:06:26

«Julekort fra Biscaya»

22.12.2020
Eigils musikk til Terje Nordbys tekst "Julekort fra Biscaya" ble utgitt på Nye spor i 2018. Hør "Julekort fra Biscaya" her.
Teksten og mer informasjon:

Teksten her

Da "Julekort fra Biscaya" først ble utgitt på Nye spor i 2018 skrev Eigil:
- Jeg ble kjent med Terje Nordby på tidlig 80-tall. Både Terje med Tramteatret og jeg var med i norsk MGP i 1981. Vi delte begge fascinasjonen av Cohen og Dylan og ikke minst Tom Waits etter felles konsertopplevelse i 1985. Vi hadde fine dager i Venezia i 1986 (fant et bilde derfra) da vi sammen «tok hull på» Dylans Knocked Out Loaded med nattlige dypdykk i «Brownsville Girl» som Dylan hadde skrevet sammen med Sam Shepard. Terje og jeg snakket stadig om å gjøre noe sammen, han sendte meg en del tekster, mye av det veldig bra, men jeg følte jeg ikke klarte å rettferdiggjøre tekstene bra nok med mitt uttrykk. På 90-tallet fikk Terje Ibsenprisen og han satte opp stykket «Come back, Liza», der jeg merket meg teksten til «Julekort fra Biscaya». Mange år senere tonesatte jeg og tok med Julekortet til kirkekonsert i 2016 med Ingvar Hovland. Terje Nordby forteller meg i dag at flere andre har prøvd seg med musikk til denne teksten, men at Nye spor-versjonen er første gang Julekortet er innspilt og utgitt. Det var fint å få gjøre denne på huskonsert hos Anders Rogg med Terje til stede i juni 2018.

Da "Julekort fra Biscaya" også ble utgitt på digital single i 2018, het det i presentasjonsskrivet:
  • - Det nærmer seg snart jul, og her kommer et "Julekort fra Biscaya", hentet fra Eigil Bergs nye kritikerroste dobbelt-album Nye spor.
  • - Teksten er av Terje Nordby som huskes fra Tramteatret og Mytekalenderen. Nordbys tekst maner fram bilder fra det maritime miljøet, der avsenderen røper en sterk lengsel av å komme hjem til jul.
  • - Teksten er hentet fra Terje Nordbys oppsetning "Come back, Liza", men er nå tonesatt av Eigil Berg og er med på albumet Nye spor
  • - Bak Eigils piano er det kun Terje Gewelts kontrabass som fargelegger det hele i en nær og intim stemning.


   Singlecover: Bjørn Kulseth - Foto: Helge Jørgensen

   Tekstforfatter Terje Nordby og Eigil i Venezia 1986

   Terje og Eigil 2008

   Originalbildet til singlecoveret - Foto: Helge Jørgensen

   Nye Spor - CD 2018 - LP 2019
Utviklet av Atilla Moen-Duran