Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 01:05:16

Helpinstill-perioden

16.01.2021
Et pianominne fra tidlig 80-tall.Det var fra 1981 til 1983, at Eigil på scenen satt bak en ganske spesiell pianokonstruksjon produsert av firmaet Helpinstill. Eigil har funnet bilder og skrevet noen ord.

- Helpinstill-pianoet så nærmest ut som en flightkasse. Så kunne man bare brette ut klaviaturet, og vipps, så det noe mer tilnærmet piano ut. For meg var Helpinstill-perioden en av to perioder mellom Wurlitzeren og Yamaha-flygelet. I bandsammenheng låt det ganske fint, det hadde en skarp diskant som kunne trenge gjennom i rock'n'roll-sammenheng. Pianoet hadde både strenger og hammere. Men - og det var et stort MEN - jeg røyk strenger. Og det hørtes på scenen.
Jeg ble god kunde hos Aspheim i Hausmannsgate i Oslo, der jeg henvendte meg for å få tvinnet ny streng hver gang jeg røyk en.
Og jeg fikk en brutal påminnelse av at pianostemmer-faget krevde en flerårig utdannelse, jeg lærte meg å tvinne på ny streng, men selve finjusteringen var det nok så som så med. Det ble en ganske kort periode, jeg kjøpte Helpinstill-pianoet i 1981, men allerede to år senere var jeg klar for nok et nytt kapittel i pianohistorien min ...

For de som ønsker mer informasjon om dette spesielle instrumentet: Her en kostelig video!
   Med Bjørn Kristiansen og Asle Nilsen - og Helpinstill-pianoet på scenen 1983

   Fra NJS-konsert med Helpinstillpianoet 1981

   Tidlig i Helpinstill-perioden med NJS 1981 (del 1)

   Tidlig i Helpinstill-perioden med NJS 1981 (del 2)

   Fra NJS-øvelse august 1981 - med Finn John Andresen som ny gitarist i bandet. Og med Helpinstill-pianoet midt på bildet.

   Det første pressebildet av bandet med Finn John

   Øvelse med Ivar, John, Asle og Bjørn bak Helpinstill-pianoet 1983

   Avisoppslag mai 1983 - Asle og Eigil i Helpinstill-perioden
   Avisoppslag i Sandefjord 1983
Utviklet av Atilla Moen-Duran