Printed from Eigil Bergs homepage - 22-06-2024 14:06:02

The Blues of Elvis

01.07.2021
Herrene Jørun Bøgeberg, Trond Granlund og Eigil Berg presenterte "The Blues of Elvis" under Dalane Bluesfestival 19. juni. Hør opptak av "Anyplace Is Paradise"

Eigil har skrevet referat:

- Godt å få spille for et lydhørt publikum inne på Grand for Dalane Bluesfestival i Egersund. Fullt hus med ytterligere kø utenfor lovet bra, og vi lot to filmlåter få åpne konserten.
"Don't Leave Me Now" er en rolig avslepen bluesaktig låt fra 1957-klassikeren "Jailhouse Rock" som utmerket går an å spille alene med sang og piano. For de som har sett filmen eller måtte være interessert kan jeg jo nevne at det er selveste Mike Stoller (fra Leiber/Stoller-duoen) som trakterer pianoet i filmscenene, der han stiller i bandet bak Elvis sammen med Scotty Moore, Bill Black og D.J. Fontana.
Trond kom inn med munnspillet og dro i gang "Hard Luck" fra 60-tallets "Frankie And Johnnie"-film. Absolutt ikke den mest opplagte Oscar-favoritt, men en påminnelse om at Elvis også i denne perioden hadde et anslag av blues innimellom, til og med i filmene.
Så måtte vi jo starte med begynnelsen og Sun-perioden da unggutten fra Tupelo, Mississippi hadde flyttet til storbyen i Memphis, Tennessee og fått bryne seg på Beale Street og de hippeste klubbene der før han prøvde seg hos Sam Phillip' Sun Studio i 1954. Rolling Stone mente "That's All Right Mama" var den første og viktigste i den tidlige rocken, og Trond og jeg delte på vokalen med hver vår gitar. Trond fortsatte med Elvis' tredje single på Sun, der den ganske så fantastisk kreative 19-årige lastebilsjåføren fra Memphis viste seg som en fraseringskunstner av rang i Kokomo Arnolds "Milkcow Blues Boogie".

I Egersund var det så på tide å annonsere "bandet", som var ingen ringere enn Jørun Bøgeberg. Jeg dro en av mine favoritter fra den tidlige Elvis i "Anyplace Is Paradise" før vi var tilbake i filmlandskapet igjen. Vi delte på den klassiske "Mean Woman Blues", så kunne Jørun og jeg leke litt Jordanaires-kor i nok en låt fra fraseringskunstneren Elvis der Trond sto for sangen i "New Orleans" fra den klassiske "King Creole"-filmen. Vi holdt oss til New Orleans litt til og benyttet anledningen til å hylle nylig avdøde Lloyd Price i hans "Lawdy Miss Clawdy", en av de tidlige rock'n'roll-klassikerne Elvis gjorde på 50-tallet som han tydeligvis også hadde et godt forhold til i '68-combacket før han tok med seg "Lawdy" ut på scenen utover på 70-tallet som et av høydepunktene da. Den samme Lloyd Price hadde forresten også en megahit med "Personality", en låt som NJS gjorde på sitt andre album.

Trond tok for seg "Heartbreak Hotel" før jeg fikk gjøre nok en gammel 50-talls-favoritt med "Money Honey", en låt flere sikkert husker også fra Ry Cooder. Et lite utsnitt av "Money Honey" fra konserten vår kan du høre her. Jeg har stadig nevnt at jeg ved siden av Chuck Berry holder Jerry Leiber og Mike Stoller som de beste leverandørene av klassisk 50-talls rock. Etter at Elvis hadde covret deres "Love Me" og "Hound Dog" tidlig i karrieren var Leiber/Stoller på plass med originalmateriale til alle Elvis' tre musikkfilmer på 50-tallet, de hadde til og med tittellåtene til alle tre, "Loving You", "Jailhouse Rock" og "King Creole".

Med Jøruns bass, mitt piano og Tronds akustiske gitar prøvde vi oss på litt New Orleans-stemning igjen da vi tok tak i en av nøkkellåtene fra "King Creole"-filmen. Mange husker denne låta også som åpningen i Elvis' TV-comeback fra 1968, vi snakker selvsagt om Leiber/Stollers "Trouble". En god låt å kunne dele på med dramatisk oppbygning i sangen før vi dobler tempoet i tilnærmet dixieland, selv om akkurat besetningen vår i Egersund kanskje ikke var helt tilpasset den sjangeren. Men en nydelig låt å få prøve seg på.

Nå har vi vært gjennom 11 låter, det vil si halvparten av de titlene vi hadde tatt med til Egersund. Resten får vi komme tilbake til i neste oppslag ...

   Trond, Eigil og Jørun etter konserten for Dalane Bluesfestival i Egersund 19. juni 2021

   Scenen rett før konsertstart

   Trond, Eigil og Jørun med Asbjørn Stokkeland og Ingvar Hovland

Utviklet av Atilla Moen-Duran