Printed from Eigil Bergs homepage - 29-09-2023 08:09:06

Nils har forlatt oss

26.01.2022
Eigil skriver:
- Nils B. Kvam var en viktig mann i norsk rock- og musikkhistorie, ikke minst for NJS, Morgans og min musikk.

- Nils var mer enn en vanlig "mann bak disken i platesjappa" hos Imerslund i Oslo da vi først ble kjent. Her fikk vi stadig oppdateringer på Traffic, Hendrix, Procol Harum og de store gutta da Nils overøste oss med sitt engasjement og musikken han brant for. Det var da jeg inviterte ham inn i Morgans i 1968 som gitarist i bandet, og jeg gikk over til piano.
- Nils spilte på bandets siste single "Stantia's Song"/"Lonely", en innspilling som ble gjort i Arne Bendiksen Lydstudio, der legendariske Jan Erik Kongshaug var tekniker. Kongshaug ble så imponert over Nils' tekniske innsikt og musikkforståelse at det ble tilbud om ansettelse i studio, og Nils slo til.
- Da NJS i 1973 fikk tilbud fra Polygram om én dag i studio for å spille inn et helt album, sa Nils: "Kom til meg, så bruker vi den tiden vi trenger før vi sier oss fornøyd". Nils hadde tilgang på Bendiksen-studio, han hadde samtidig startet sitt lille idealistiske On Records, NJS takket (selvsagt) ja til tilbudet, og det viktige samarbeidet mellom NJS og Kvam var i gang:
Albumene Hold On! og Rock Machine (begge 1974) og Let's Boogie (1975) ble alle innspilt i Bendiksen-studio med Nils som produsent. Med Spellemannominerte Get It On (1976) fortsatte samarbeidet i Talent Studio, da med Jan Erik Kongshaug som tekniker, før det store gjennombruddet kom med Close Up (1977), innspilt i Rosenborg Studio og nok en gang med Nils som produsent. Samlingen Flashback, som ble utgitt for det utenlandske markedet i 1977, besto av NJS-låter hentet fra de to siste Kvam-produksjonene, så også dette NJS-albumet må sies å være en ren Nils B. Kvam-produksjon. NJS' Greatest Hits - 1, også den fra 1977, besto av hits fra de fem første NJS-produksjonene med Nils, så dette blir da også en ren Nils B. Kvam-produksjon.
Flere andre produsenter skulle produsere NJS i årene som fulgte, men i 2001 var det comeback for samarbeidet da NJS igjen inviterte Nils tilbake i produsent-stolen for innspillingen av Indigo, et album som skapte radiofavoritter som "Speilet" og "Belfast Cowboy".
Også på albumet Eigil Berg - Låtskriver i 2011 ble Nils hentet inn, da som co-produsent.
Nils' plateselskap On Records huset også artister som Junipher Greene, Undertakers Circus, Høst, 2nd Evolution Corps og Geirr Lystrup.
Nils' merittiste omfatter også produksjoner med BigBang, Vazelina Bilopphøggers, Flying Norwegians, Freddy Lindquist, Drama, Gartnerlosjen og "Sammen for livet"-konseptet, for å nevne noen.

Og til de av dere som har dobbelt-albumet HIStory med Michael Jackson fra 1995:
Sjekk coveret og se hvem som får spesiell takk - Nils B. Kvam !!! (Utrolig, men sant !!!)

Nils har betydd mere for norsk musikk enn det mange er klar over.
Engasjementet, anekdotene og musikkbidragene fra Nils vil leve videre - lenge ...

   Nils og Eigil i 2011

   Morgans 1968; Arne Løvlien, Eigil Berg,  Nils Kvam, Per Bråten, Ole-Jacob Edna - foto: Robert Meyer

   Nils i Talent studio under innspillingen av Get It On i 1976

   Troféutdeling til NJS og produsent Kvam for Get It On 1976

   Troféoverrekkelse i Oslo Konserthus for Close Up 1977

   Forsiden på Musikkpraksis desember 1985

   Tekniker Per Sveinson og produsent Kvam under innspillingen av Indigo 2001

   Co-produsenter for Eigil Berg - Låtskriver: Nils og Eigil 2011

   Nils B. Kvam i perioden med Morgans, 1968 - foto: Tom Sunde

.: Eigil .:. 25.01.2022 :.
 


Utviklet av Atilla Moen-Duran