Printed from Eigil Bergs homepage - 03-03-2024 01:03:18

21. mars 1977: Close Up

21.03.2022
Kan vi si det er et slags "rundt tall" for utgivelsen av NJS' storselger fra 1977? 1977-utgaven av NJS framfører "Railroad Man" her og Eigil har skrevet noen ord i anledning dagen.

Eigil skriver:

- Close Up representerte en viktig utvikling i platekarrieren til NJS.
Dette var NJS' 5. album produsert av Nils B. Kvam, og albumet solgte nesten dobbelt så mye som forgjengeren.
Det var her NJS fikk sin første store hit med en orignallåt i åpningssporet "Railroad Man".
Nils hadde sin favoritt blant NJS' coverversjoner her i "You've Lost That Lovin' Feeling", og jeg fikk lirket inn en gammel barndomsfavoritt i instrumentalen "Pepe".
Dette var også første gang Håkon Vellesvik var en del av NJS. Bandet kunne nå stille med et sterkt lag som bidro vokalt. Foruten Håkon og meg, hadde vi jo også Svein Finjarn og Ivar Hovden på det vokale.

Blant de fire låtene jeg leverte til Close Up ble "Winter Paradise" en personlig favoritt, ikke minst på grunn av det spesielle arrangementet jeg må kreditere Nils for. En annen personlig favoritt, "Stay With Me, Lady", viste en ny og overraskende side ved bandet, også den med produksjonstekniske finurligheter fra produsent Kvam, der han la den doble sangen min helt ut i hver sin stereokanal, og fargela med spennede lydeffekter i det lille instrumentalstikket. Flott, Nils!
"Railroad Man" skulle følge bandet videre på repertoarlistene opp gjennom åra, og Finjarns "Country Girl" skulle få ny aktualitet da jeg overtok sangen på den under oktoberturneen med Beatniks i fjor. Alt i alt tror jeg nok Close Up må regnes som bandets virkelig store gjennombrudd båre artistisk og musikalsk.

I 1977 valgte PolyGram også å utgi "Hurt" og "Railroad Man" fra Close Up internasjonalt som single og som en kommende forsmak på Flashback-albumet som skulle få sin internasjonale lansering samme året.
Close Up ble kåret til årets album i Det Nye på slutten av 1977, og NJS ble overrakt sølv-, gull- og etter hvert også platinatrofé for salget.

I 2008 fikk Close Up omsider sin CD'utgivelse, da med fire bonusspor.

   Foto: Mike Cechanowicz

   Close Up på LP og MC 1977 - Utgitt på CD 2008Utviklet av Atilla Moen-Duran