Printed from Eigil Bergs homepage - 21-05-2024 02:05:39

Så har Frøydis forlatt oss.

12.10.2022
"Minnene er mange og fargerike, Frøydis var en ener på så mange vis", skriver Eigil. Se Frøydis og Eigil i opptak her. Eigil har lagt ut bilder og skrevet noen ord.

- Frøydis Armand kom inn i klassen vår da vi gikk i femte klasse på folkeskolen.
Allerede da ble hun lagt merke til. Der vi andre holdt på med vårt kom hun med diktopplesninger med en intensitet i stemmen vi ikke hadde hørt før. Med sitt allerede da spesielle stemmeleie fascinerte hun så mange av oss, mange som skulle følge henne videre både på teaterscenen og på filmlerretet opp gjennom åra.

Det var Dagbladet som i 1996 ba meg invitere "Min første kjærlighet" for et møte de kunne skrive om i avisa, og jeg var helt klar på at det måtte bli Frøydis. Det ble også starten på et samarbeid som varte i flere år. Sammen med Erik Lie presenterte vi "Den lille klassefesten" fra scener rundt om, vi startet på Torshovteatret og Nationaltheatrets Amfiscene før det ble Josefine og tur helt opp til Kirkenes med Hurtigruten nedover. Blant innslagene hennes i denne forestillingen var også "En liten kvinne", som hun hadde skrevet tekst til selv, og som hadde inngått i "Jenteloven" med musikk av Finn Ludt. Frøydis leste også Stein Mehrens tekster til Ketil Bjørnstads musikk da det strålende albumet "For den som elsker" kom ut i 1994.

Filmrollene hennes er mange, "Hustruer"-serien ble et folkekjært minne, men også filmatiseringen av Edvard Hoems "Kjærleikens ferjereiser" fra 1979, der hun spilte mot faren Eilif, vil bli husket av mange. Jeg husker Frøydis for så mye, også det at hun kunne blåse liv i en (nesten) hvilken som helst tekst og få den til å skinne. Og nå skinner minnet om Frøydis. Sammen med takknemligheten over alle opplevelsene hun har gitt oss.

Og det er opplevelser og minner som vil leve lenge ...
   Foto: Frits Solvang

   Foto: Una Cecilie Børja

   Den lille klassefesten med Frøydis Armand, Erik Lie og Eigil Berg - Foto: Frits Solvang

   På turné med ankomst Kirkenes februar 2001

   Erik, Frøydis og Eigil etter forestilling på Nationaltheatret - Foto: Anne-Grethe Dahlen

   Før forestillingen på Logen i Bergen januar 2001 - Foto: Frank Johnsen

   Erik, Frøydis og Eigil på turné 2001
Utviklet av Atilla Moen-Duran